Výrobce automobilů představil unikátního robotického tigra. Své využití najde nejen na Zemi, ale i ve vesmíru

Věda a technika 18. února 2021 | 10:46 — Lukáš Bauer
Automobilový výrobce, společnost Hyundai, představil v uplynulých dnech svůj nový prototyp robota pro nejnáročnější terén. Stroj s označením Tiger (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot) by se měl s lehkostí pohybovat i v tom nejnáročnějším terénu, a to i mimo naši planetu.
Další 2 fotografie v galerii
Tiger může být využit v rámci průzkumu dalších světů / Hyundai Motor Group, New Horizons Studio

Výrobce automobilů Hyundai v uplynulých dnech představil prototyp svého nového robota s názvem Tiger. Jedná se o speciálního robota, který dokáže transformovat svou podobu podle náročnosti terénu. Společnost uvedla, že tento nový robot může najít využití v rámci nejrůznějších misí na Zemi i ve vesmíru.

Tiger se v lehkém terénu pohybuje jako standardní čtyřkolové vozidlo, v případě potřeby ale dokáže provést transformaci a pohybovat se pomocí končetin. Prototyp robota vznikl z iniciativy odnože Hyundaie s názvem New Horizons Group, jejímž úkolem je vývoj takzvaných Ultimate Mobility Vehicles - UMV.

Vývoj transformerů

Podle viceprezidenta New Horizons Studio Johna Suha má nová divize posouvat hranice možností, pokud jde o pohyblivost pilotovaných i autonomních vozidel. Hlavním cílem je vytvoření prvního vozidla třídy transformer na světě. Samotné kořeny New Horizons sahají k technologické výstavě CES 2019, kde představili pilotované vozidlo s místem pro pasažéry Hyundai Elevate, které se při jízdě nespoléhá pouze na kola, ale při projíždění náročnějším terénem se může zvednout a odkráčet na čtyřech robotických končetinách.

V New Horizons Studio aplikovali stejný princip u jejich nejnovějšího prototypu, který je ale na rozdíl od Elevate autonomní a mnohem menší. Tiger je malý pozemní dron o velikosti kufříku s koly na konci čtyř končetin. Roztažitelné, vícekloubové končetiny obsluhuje 28 motorků a stejný počet senzorů.

Využití nejen na Zemi

V normálním režimu Tiger jezdí jako běžné vozidlo s pohonem všech čtyř kol. V těžkém terénu se však transformuje na čtyřnohého robota a přes překážky jednoduše přeleze. Hyundai vidí v těchto robotech budoucnost mobility do těžko přístupných lokalit nejen na Zemi, ale také na vzdálených planetách ve vesmíru. Dále čtěte: (Pole obdělávaná umělou inteligencí. Pilotní projekt robotických farmářů byl zahájen).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu