Výrobce automobilů představil unikátního robotického tigra. Své využití najde nejen na Zemi, ale i ve vesmíru

Věda a technika 18. února 2021 | 10:46 — Lukáš Bauer
Automobilový výrobce, společnost Hyundai, představil v uplynulých dnech svůj nový prototyp robota pro nejnáročnější terén. Stroj s označením Tiger (Transforming Intelligent Ground Excursion Robot) by se měl s lehkostí pohybovat i v tom nejnáročnějším terénu, a to i mimo naši planetu.
Další 2 fotografie v galerii
Tiger může být využit v rámci průzkumu dalších světů / Hyundai Motor Group, New Horizons Studio

Výrobce automobilů Hyundai v uplynulých dnech představil prototyp svého nového robota s názvem Tiger. Jedná se o speciálního robota, který dokáže transformovat svou podobu podle náročnosti terénu. Společnost uvedla, že tento nový robot může najít využití v rámci nejrůznějších misí na Zemi i ve vesmíru.

Tiger se v lehkém terénu pohybuje jako standardní čtyřkolové vozidlo, v případě potřeby ale dokáže provést transformaci a pohybovat se pomocí končetin. Prototyp robota vznikl z iniciativy odnože Hyundaie s názvem New Horizons Group, jejímž úkolem je vývoj takzvaných Ultimate Mobility Vehicles - UMV.

Vývoj transformerů

Podle viceprezidenta New Horizons Studio Johna Suha má nová divize posouvat hranice možností, pokud jde o pohyblivost pilotovaných i autonomních vozidel. Hlavním cílem je vytvoření prvního vozidla třídy transformer na světě. Samotné kořeny New Horizons sahají k technologické výstavě CES 2019, kde představili pilotované vozidlo s místem pro pasažéry Hyundai Elevate, které se při jízdě nespoléhá pouze na kola, ale při projíždění náročnějším terénem se může zvednout a odkráčet na čtyřech robotických končetinách.

V New Horizons Studio aplikovali stejný princip u jejich nejnovějšího prototypu, který je ale na rozdíl od Elevate autonomní a mnohem menší. Tiger je malý pozemní dron o velikosti kufříku s koly na konci čtyř končetin. Roztažitelné, vícekloubové končetiny obsluhuje 28 motorků a stejný počet senzorů.

Využití nejen na Zemi

V normálním režimu Tiger jezdí jako běžné vozidlo s pohonem všech čtyř kol. V těžkém terénu se však transformuje na čtyřnohého robota a přes překážky jednoduše přeleze. Hyundai vidí v těchto robotech budoucnost mobility do těžko přístupných lokalit nejen na Zemi, ale také na vzdálených planetách ve vesmíru. Dále čtěte: (Pole obdělávaná umělou inteligencí. Pilotní projekt robotických farmářů byl zahájen).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu