Pole obdělávaná umělou inteligencí. Pilotní projekt robotických farmářů byl zahájen

Věda a technika 17. října 2020 | 10:20 — Lukáš Bauer
Nedávno byl představen první prototyp robota, který dokáže velice efektivně, spolehlivě a přesně obdělávat zemědělskou půdu. Robot společnosti Alphabet dokáže díky chytrým technologiím rozpoznat celkový stav a druh rostliny. Podle společnosti je robot farmářem budoucnosti, který by mohl využít maximální potenciál půdy.
Další 1 fotografie v galerii
Roboti mohou efektivně obdělávat zemědělskou půdu / Mineral

Společnost Alphabet, která je mimojiné vlastníkem Google, představila prototyp nového robota pro obdělávání zemědělské půdy. Toto robotické zařízení je vybaveno inteligentními technologiemi, díky kterým je schopné rozpoznat jednotlivé druhy rostlin a přizpůsobit jednotlivé ukony přesně podle potřeb daného druhu.

Jeho autoři se domnívají, že robot může být doslova revolucí v pěstování zemědělských plodin. Nabízí totiž možnost, jak na dané půdě dosáhnout maximální sklizně a optimálních nákladů. Robot by tak v budoucnu mohl pomáhat chránit a zvyšovat výnosy farmářů.

Robotický farmář

Tento hi-tech farmářský stroj má speciální konstrukci, díky které se dokáže velice snadno pohybovat ve vzrostlých polích. V rámci testování byl prototyp robota nastaven tak, aby dokázal identifikovat co nejvíce dat o jednotlivých rostlinách a ušetřil tak čas strávený sledováním stavu rostlin. Vývoj robota je součástí snahy změnit svět k lepšímu za využití různých chytrých technologií.

Autoři robota se domnívají, že v zemědělství lze použít obrovské množství dat o jednotlivých rostlinách, a ty pak efektivně využívat během pěstování. Díky takovým nástrojům může být dosaženo mnohem vyšších výnosů, ale také mohou být použity pro výzkumy genetických informací vedoucích k vysokým sklizním.

Ochrana proti škůdcům

Nový robot už byl v uplynulých letech testován na poli s jahodami v Kalifornii, kde dokázal shromáždit obrovské množství dat o jednotlivých rostlinách. Tato data následně odesílá do systému, který je vybaven umělou inteligencí, a který data do detailu analyzuje. Systém je také velice efektivní v boji proti škůdcům, které dokáže bezpečně rozpoznat a eliminovat. Dále čtěte: NASA představila dalšího ze svých vesmírných robotů. Bude hledat důležitou surovinu na Měsíci.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Zavřít reklamu