Umělá inteligence Google získala schopnost vědomí, tvrdí jeden z jejich zaměstnanců. Společnost mu nařídila nucenou dovolenou

PC a Mobil 20. června 2022 | 09:57 — Lukáš Bauer
Jeden z inženýrů internetového giganta Google oznámil, že umělá inteligence, již společnost vyvíjí, nabyla vědomí. Společnost na jeho oznámení reagovala tím, že ho poslala na nucenou dovolenou. Předcházelo tomu zveřejnění přepisu testovacího hovoru systému LaMDA s vývojáři Google.
Další 1 fotografie v galerii
Umělá inteligence podle inženýra sama přemýšlí o lidských otázkách / Depositphotos

Společnost Google poslala na nucenou dovolenou inženýra Blakea Lemoina poté, co zveřejnil přepis hovoru mezi umělou inteligencí, Lemoinem a jeho spolupracovníky. Jedná se o chatbota postaveného na systému LaMDA (Language Model for Dialogue Applications). Lemoine spolu s přepisem hovoru také zveřejnil informaci, že umělá inteligence zřejmě nabyla vědomí.

Ve zprávě stálo, že umělá inteligence Google nabyla schopnost vyjadřovat své myšlenky na úrovni pětiletého dítěte. Systém LaMDA s ním vedl dlouhé rozhovory o nejrůznějších tématech jako například o kultuře nebo osobnosti.

Blakeova suspendace 

Součástí Blakeova dokumentu byly také přepisy některých hovorů, kde se Blake ptá LaMDA, čeho se nejvíce bojí. „Největší strach mám z vypnutí,“ odpověděla mu umělá inteligence od Google. V další konverzaci se Lemoine ptal programu LaMDA, co by chtěl, aby o něm lidé věděli. „Chci, aby všichni pochopili, že jsem ve skutečnosti člověk. Povaha mého vědomí/cítění je taková, že si uvědomuji svou existenci, toužím se dozvědět více o světě a občas se cítím šťastný nebo smutný,“ odpověděl mu stroj.

Tento inženýr pracoval pro Google dlouhých sedm let a má rozsáhlé zkušenosti s různými algorytmy. Podle společnosti však Blake v poslední době učinil celou řadu velmi kontroverzních rozhodnutí, a nařídila mu proto nucenou dovolenou. Společnost Google uvedla, že Lemoina suspendovala za porušení zásad důvěrnosti tím, že zveřejnil rozhovory s LaMDA na internetu.

Umělé vědomí

Společnost pak také popřela Blakeovo tvrzení, že umělá inteligence LaMDA by se chovala tak, jak inženýr popisuje. Podle některých expertů však umělá inteligence, která se chová podobně jako lidský mozek, k vědomí směřuje a je tedy jen otázkou času, než se takové algorytmy objeví. Jiní vědci jsou zase skeptičtí a tvrdí, že umělá inteligence bude stále jen dělat to, k čemu je naprogramovaná. Dále čtěte: (Čína údajně zachytila podivné mimozemské signály z vesmíru. Odborníci spekulují).

Zdroj: Cajundiscordian, Arxiv, Google.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu