Planeta Země díky koronaviru po letech utichla. Od průmyslové revoluce se tak stalo poprvé

Věda a technika 22. února 2021 | 08:57 — Lukáš Bauer
Díky pandemii koronaviru Země produkuje nejméně hluku za poslední desetiletí. Život na planetě se do jisté míry zastavil a znát je to také z parametrů výzkumu odborníků z univerzity ETH v Curychu. Podle jejich měření se totiž díky opatřením, která si pandemie vyžaduje, snížila lidská výroba, čímž se výrazně snížil uvolněný hluk.
Další 1 fotografie v galerii
Země díky koronaviru utichla / Pixabay

Podle nejnovějšího výzkumu odborníků z univerzity ETH v Curychu se díky omezujícím opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru snížil hluk produkovaný lidmi na úroveň, kterou pamatují naposledy před desítkami let. Míra hluku se každým rokem zvyšuje prakticky už od vypuknutí průmyslové revoluce v minulém století.

Z nižší produkce hluku na Zemi těží nejrůznější tvorové, kteří se vracejí na místa, kde se kvůli hluku již delší dobu neobjevili, ale také například vědci, kteří díky ztichlé planetě mohou měřit i nejjemnější otřesy, jejichž měření dříve nebylo možné.

Stovky měření

Na nové studii pracovalo celkem 33 vědců, kteří naměřili nižší hlučnost na téměř dvou třetinách z 300 seizmologických přístrojů. Největší pokles hluku zaznamenali kolem velkých měst a také letišť, která patří k největším producentům hluku. V rámci některých opatření byly určité oblasti dokonce tišší než o Vánocích, kdy je standardně nejmenší hluk.

„Týdny během karantény byly nejtišší v našich záznamech. Vzhledem k tomu, že hluk způsobovaný člověkem se neustále zvyšuje, to zřejmě bylo nejtišší období za hodně dlouhou dobu,“ uvedl seizmolog John Clifton.

Vědci pokles využijí

Souvislost vládních opatření a karantén je podle nových důkazů velice úzce spjata s poklesem hluku. Vědci tak díky těmto poklesům hluku mohou měřit například zemské otřesy s přesností, které dříve nemohli dosáhnout, což může přispět k přesnějším předpovědím ohledně budoucích větších zemětřesení. Dále čtěte: (Vrt do hlubin antarktického ledu odhalil něco nečekaného. Pod ledem vědci našli záhadné formy života).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu