NASA vyslala na Mars tajnou zprávu. Je ukryta v padáku robota

Věda a technika 28. února 2021 | 12:41 — Lukáš Bauer
NASA minulý týden doručila na Mars spolu s robotem Perseverance také tajnou zprávu mimozemšťanům. Sdělení NASA ukryla do padáku, který pomohl robotickému průzkumníkovi Marsu hladce dosednout na povrch planety.
Další 1 fotografie v galerii
Zpráva je zašifrována v padáku / NASA

K Marsu v uplynulých dnech dorazilo hned několik družic a také robotický rover Perseverance, který bude na planetě hledat známky dávného života. NASA uveřejnila také informaci, že v jeho padáku, který robotovi pomohl dosednout měkce na povrch planety, se ukrývá zašifrovaná zpráva.

Padák měl neobvyklý oranžový vzor na bílém podkladu, který byl klíčem ke kódované zprávě ve znění „dare mighty things,“ což lze volně přeložit jako „odvaha dělat velké věci“. Zpráva je ve skutečnosti mottem Laboratoře proudového pohonu (JPL) při NASA, které řídí rover Perseverance a je původně výňatkem z proslovu Theodora Roosevelta.

Binární zpráva

Zpráva na padáku je kódována v binárním kódu, který se skládá pouze ze dvou znaků. Obvykle jde o znaky 0 a 1, v tomto případě je nahradily barvy bílá a oranžová. Zašifrovanou zprávu ukrývají pouze části, kde se barvy střídají.

Odkaz ve stopách

Není to poprvé, co JPL poslalo na Mars tajný odkaz. Kolečka roveru Curiosity, který je na Marsu od roku 2012, za sebou zanechávají stopy s odkazem v morseovce. Ukrývá zkratku názvu pracoviště JPL.

Vzor v morseovce se pravidelně opakuje a kromě sdělení případným objevitelům má také praktický význam pro misi. Rover totiž tento vzor používá jako vizuální pomůcku při přesnější jízdě v marťanském terénu. Dále čtěte: (Test nejsilnější rakety v historii lidstva byl předčasně ukončen. Systém zaznamenal nečekanou chybu a vypnul motory).

Témata: NASA, rover, Mars, vozítko
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu