Test nejsilnější rakety v historii lidstva byl předčasně ukončen. Systém zaznamenal nečekanou chybu a vypnul motory

Věda a technika 17. ledna 2021 | 21:57 — Lukáš Bauer
Americká vesmírná agentura NASA provedla test nejsilnější rakety, kterou kdy lidstvo postavilo. Test stroje, který má vynést astronauty na cestu k Měsíci, byl však po pětasedmdesáti vteřinách ukončen kvůli nečekaným potížím. Cílem tohoto testu bylo vyzkoušet nové raketové motory.
Další 1 fotografie v galerii
Test nových motorů rakety SLS byl předčasně ukončen / NASA

NASA dokončila test nejsilnější rakety v historii lidstva, s jejíž pomocí by se měli vrátit astronauti na Měsíc. Důležitá zkouška však neproběhla bez potíží a motory musely být po 75 vteřinách vypnuty. NASA přitom plánuje první start rakety SLS (Space Launch System) již v roce 2024, jestli však tento termín bude reálný, ukáže budoucí vývoj. Motory totiž měly během zkoušky udržet svůj výkon celých osm minut.

Pozemní zkouška motorů rakety SLS byl uskutečněn uvnitř areálu Stennisova vesmírného střediska v sobotu krátce před půlnocí SEČ. Nové motory s označením RS-25 se inženýrům podařilo úspěšně zažehnout, ale po pětasedmdesáti vteřinách byly opět vypnuty, protože systém zaznamenal chybu a vypnutím zabránil jejich potencionálnímu zničení. Během této velice krátké chvíle motory stihly spotřebovat více než 2,5 milionů litrů raketového paliva. Podle expertů mohlo být důvodem vypnutí chybové hlášení o stavu jakéhokoliv parametru, který se odchýlil od předpokládaných hodnot. 

Základ nového programu

Obrovská raketa SLS má být pilířem nového vesmírného programu Artemis, jehož primárním cílem bude výzkum Měsíce. Program bude tvořen několika etapami, na jejichž vrcholu bude vyslání astronautů na povrch Měsíce. Program Artemis má být také jakýmsi předvojem pro plánovanou cestu člověka na rudou planetu.

Projekt však nabírá značné zpoždění a samotný šéf NASA Jim Bridenstine uvedl, že má o dodržení současného termínu značné pochybnosti. Zpoždění projekt nabral zejména kvůli některým technickým záležitostem, které nešly uplně podle původního plánu. Bridenstine ale předpokládá, že se obří raketu raketu podaří vyzkoušet ještě letos.

Potíže s financováním

Potíže s programem přinesly také americké volby, v nichž zvítězil Joe Biden. Jeho poradci se totiž už nechali slyšet, že se budou snažit program zpomalit. Kvůli překročení plánovaného rozpočtu o tři miliardy dolarů je dalším problémem i samotné financování. Ozývají se už dokonce kritici, kteří se NASA snaží přesvědčit, aby projekt nechala v rukou soukromých firem jako je SpaceX nebo United Launch Alliance. Dále čtěte: O krok blíže k Marsu. Start nejsilnější rakety světa Falcon Heavy je plánován 6. února.

Témata: raketa, SLS, NASA, Artemis
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Více než pětina živnostníků očekává pokles příjmů, polovina z nich by nedoporučila svým blízkým podnikat

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu