Čína a Rusko chystají unikátní vesmírný projekt. Co společně plánují?

Věda a technika 11. března 2021 | 14:55 — Lukáš Bauer
Čína společně s Ruskem plánují vybudovat lunární výzkumnou stanici, která by se mohla nacházet jak na oběžné dráze, tak přímo na povrch u Měsíce. O tomto unikátním záměru informovala na svém webu Čínská národní kosmická agentura (CNSA).
Další 2 fotografie v galerii
Základna může vzniknout na měsíčním povrchu / Depositphotos

Na Měsíci, případně na jeho oběžné dráze vznikne lunární výzkumná stanice, kterou tam plánuje vybudovat Čína společně s Ruskem. Podle vyjádření, které uvedla Čínská národní kosmická agentura (CNSA) na svém webu, je však pravděpodobné, že základnu budou moci využívat i další země.

V rámci tohoto unikátního vesmírného projektu velmoci plánují postavit na oběžné dráze nebo na povrchu Měsíce vědeckou základnu, která bude schopna dlouhodobého autonomního provozu a bude sloužit pro široké spektrum vědeckých experimentů.

Zahájení spolupráce

Ani jedna ze zúčastněných stran zatím k projektu neposkytla prakticky žádné detaily, zda tedy základna nakonec skutečně vznikne, je zatím otázkou. Správce CNSA Čang Kche-ťien a šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin však v úterý podepsali memorandum o zahájení projektu.

Vesmírná velmoc

Čína se v začátcích svého ambiciózního vesmírného programu velmi spoléhala na odborné znalosti z Ruska. Lunární stanice podle agentury AP představuje začátek nové éry vesmírné spolupráce mezi těmito zeměmi. Čína se v posledních letech přemístila na pozici plnohodnotné vesmírné velmoci a představuje stále ambicióznější projekty. Dále čtěte: Vědci učinili ve vesmíru objev, který nemá obdoby.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu