Nová experimentální baterie může znamenat skokový posun na poli spotřební elektroniky

PC a Mobil 10. dubna 2021 | 18:16 — Lukáš Bauer
Dobíjecí lithium-iontové baterie jsou dnes součástí prakticky každého zařízení. Tyto bateriové články tak dodávají elektrickou energii smartphonům, notebookům, ale dnes již také například bezdrátovým sluchátkům a mnohé další přenosné i nepřenosné elektronice. Přestože však lithiové baterie změnily svět, mají k dokonalosti stále velmi daleko. A právě jejich nevýhody by mohla odbourat nová technologie.
Další 2 fotografie v galerii
Nový typ baterie by mohl znamenat revoluci v elektronice / Pixabay

Vynález lithium-iontových baterií doslova změnil způsob, jakým je dnes využívána přenosná, ale i nepřenosná elektronika. Vývoj v této oblasti je však již léta poněkud stagnující a zlepšování vlastností těchto baterií je poněkud nedostatečné. Přestože je dnes najdeme téměř v každém kusu elektroniky, dokonalé nejsou ani zdaleka.

Největším úskalím těchto bateriových článků je postupná degradace výkonu, a také poměrně časté závady, které mohou vést k nebezpečnému přehřívání a nebezpečí vzniku požáru. V minulosti se již dokonce objevily případy, kdy musely být výrobci pořádány svolávací akce kvůli výrobkům, které mohly explodovat. Poměrně značnou nevýhodou lithium-iontových článků je také celkem dlouhá doba jejich dobíjení.

Nový polymer

Skupina vědců z Ruska proto vyvinula zcela novou technologii výroby baterií, o které tvrdí, že se dokáže dobíjet až desetkrát rychleji, než je tomu u běžně používaných lithium-iontových baterií. Takové bateriové články by mohly znamenat zásadní změnu v používání běžné přenosné elektroniky.

„Baterie vyrobená z našeho polymeru se nabije během několika sekund, tedy přibližně 10krát rychleji než tradiční lithium-iontová baterie,“ uvedl ke studii elektrochemický výzkumník Oleg Levin z Petrohradské univerzity. 

Podle ruského vědce je klíčem k nové bateriové technologii druh redoxního polymeru na bázi nitroxylu. Tento materiál může při vybíjení a nabíjení podléhat takzvané reverzibilní oxidaci a redukci elektronů. V rámci své technologie vědci využili syntetizovaný nikl-salen. 

Funguje i v mrazech

Při testování vědci zkoumali řadu různých typů polymerů, ale chemické složení NiSalen bylo jediné, které se ukázalo jako stabilní a efektivní. Je to především díky způsobu, jakým niklové a salenové struktury fungují jako vodivá páteř celého článku. Velkou výhodou nové technologie je také to, že baterie fungují správně i při velice nízkých teplotách, což se o lithium-iontových článcích říci nedá. Pokud se tedy podaří tuto technologii dotáhnout až do masovější produkce, může být skutečnou revolucí na poli přenosné elektroniky. Dále čtěte: Apple pod tlakem vyměnil baterie u starších iPhone za třetinové ceny.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu