Vědci identifikovali dosud neznámý druh pravěké kočky. Byla obrovská a lovila nosorožce

Věda a technika 09. května 2021 | 13:10 — Lukáš Bauer
V USA byly identifikované fosilní záznamy dosud neznámé šavlozubé kočky, která žila v oblasti Severní Ameriky v pradávných dobách. Tento druh kočky byl natolik obrovský, že dospělý jedinec dosahoval váhy více než dvě stě kilo a dokázal lovit pravěké nosorožce.
Další 1 fotografie v galerii
Vědci identifkovali novou pravěkou šavlozubou kočku / Depositphotos

Vědci ve Spojených státech identifikovali nový druh pravěké šavlozubé kočky Machairodus lahayishupup, která obývala četné oblasti Severní Ameriky před miliony let. Jedná se o jednu z největších koček, které byly kdy objeveny. Tato obrovská kočka mohla v dospělosti s přehledem ulovit zvíře, jako byl velký druh pravěkého nosorožce. 

Vědci na základě analýzy fosilií zjistili mnoho důležitých informací o těchto dávno vymřelých predátorech. Tento tvor mohl dosahovat váhy až 279 kilogramů a velmi pravděpodobně žil ve smečkách a byl příbuzným známého šavlozubého tygra. 

Z několik kostí

Vědci měli k analýze celkem sedm fosilních vzorků kočky druhu Machairodus lahayishupup. Mezi fosiliemi byly například zuby, části končetin a další kosterní pozůstatky, které pocházely z muzea v Oregonu, Idaha, Texasu a Kalifornie. Nový druh byl tak identifikován na zákaldě několika fosilií z různých částí Spojených států. Tomu však předcházelo složité hledání a analyzování. Díky digitálním fotografiím a speciálnímu programu vědci dokázali vyhledat známky stejného druhu.

Výzkumem kostí těchto tvorů přišli na to, že končetiny kočky byly zhruba o čtyřicet procent delší, než je tomu u současných lvů. Vědci se tak domnívají, že díky mohutné stavbě těla mohly tyto kočky s dlouhými tesáky lovit velká zvířata, jako byl nosorožec, bizon, ale troufly si také na ostatní menší šelmy, jako například medvědy nebo menší kočky. 

Po celém světě

Druh Machairodus lahayishupup v Severní Americe podle datovacích analýz vyhynul pravděpodobně před 5 miliony lety. Velké šavlozubé kočky se hojně vyskytovaly také v Africe i Evropě. Ve Spojených státech však takto velká kočka dosud nikdy identifikována nebyla. Dále čtěte: (V Číně byl objeven prehistorický unikát. Kámen ukrýval fosilii jednoho z nejstarších tvorů na planetě).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu