Pod krytem v Černobylu se něco děje. Vědci zaznamenali zvýšený počet neutronů vznikajících při štěpení

Věda a technika 13. května 2021 | 11:51 — Lukáš Bauer
Hluboko uvnitř trosek jaderné elektrárny v Černobylu, kterou koncem 20. století postihla děsivá havárie, vědci naměřili zvýšené úrovně neutronových toků. Tyto zvýšené hodnoty byly naměřeny zejména v místech, kde se pravděpodobně nacházejí zbytky roztaveného jaderného paliva.
Další 3 fotografie v galerii
Černobyl je místem nejhorší jaderné havárie v dějinách / Depositphotos

Velké znepokojení v řadách vědců, kteří monitorují oblast jaderné elektrárny Černobyl, způsobily zvýšené úrovně neutronových toků. Zjištěná data o neutronech v místech, kde se nacházejí zbytky jaderného paliva, totiž znamenají, že se hluboko uvnitř trosek reaktoru něco děje. Samotný průzkum místa, kde byly hodnoty naměřeny, je znemožněn díky vysokým dávkám radiace.

Experti připouštějí, že zvýšený tok neutronů může znamenat problém, zejména pokud reakce sama neustane, nebo nebude cíleným zásahem ovlivněna. Ukrajinští vědci si probíhající reakce všimli díky speciálním senzorům, které v okolí nově vybudovaného sarkofágu měří neutronové toky. Reakce byla naměřena v jedné z místností, kde se podle všeho nachází směs materiálů, a to včetně jaderného paliva reaktoru, která na místě nehody vznikla.

Nejhorší jaderná havárie

Díky nemožnosti průzkumu místa se zvýšeným neutronovým tokem jsou vědci odkázáni na sledování hodnot. Pokud by se hodnoty i nadále zvyšovaly, může to znamenat vážný problém, který by mohl vyústit až v další únik radioaktivity. Zda se však něco pod sarkofágem v současné době děje a jakého je případná reakce charakteru, ale zatím stále zůstává nezjištěno.

Reaktor čtvrtého bloku jaderné elektrárny Černobyl se zapsal do dějin jako místo, kde došlo k nejhorší jaderné havárii v oblasti energetiky. V reaktoru prudce stoupl výkon na neudržitelnou hodnotu během klíčové bezpečnostní zkoušky. Následovala silná exploze, která doslova utrhla mnohatunové víko reaktoru a do okolí vyvrhla množství radioaktivního materiálů. Následné úniky radioaktivity zapříčinily radioaktivní spad prakticky nad celým územím Evropy.

Stálá hrozba

V místnostech a chodbách poškozeného čtvrtého bloku se pak shromáždilo přehřáté uranové palivo v bazénech, kde se smíchalo s roztaveným zirkonovým opláštěním, grafitovými ovládacími tyčemi a roztaveným pískem. Tato směs se nakonec stala doslova ďábelským materiálem, který dodnes vědce znervózňuje. Starý sarkofág, kerý už dosluhoval a propouštěl dovnitř velké množství vody, byl před několika lety nahrazen novým, jak se ale zdá, nebezpečí Černobylu stále není zažehnáno a obavy z dalšího úniku jsou stále na místě. Dále čtěte: (V jezeře Karačaj nežije nic. Je jedním z nejvíce zamořených míst na planetě).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu