Nebezpečné zařízení ukradené ze skladu na Slovensku je zdrojem radioaktivního záření

Věda a technika 18. července 2022 | 07:36 — Lukáš Bauer
Ze skladu katedry jaderné chemie přírodovědecké fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislavě někdo ukradl stroj za téměř pět milionů korun. Tamní policie na sociální síti však informuje, že odcizené zařízení je mimo jiné zdrojem radioaktivního záření.
Další 1 fotografie v galerii
Spektrometr sloužil k analýze chování radionuklidů v kapalinách / Depositphotos

Slovenští vyšetřovatelé se zabývají případem, kdy neznámí pachatelé odcizili zařízení v hodnotě téměř 5 milionů korun. Podle vyšetřovatelů může být však toto zařízení nebezpečné, protože vydává radioaktivní záření.

Analytický přístroj

Jedná se o kapalinový scintilačním spektrometr značky TRICARB 2900 TR, s výrobním číslem 432881. Jeho součástí byl i zdroj radioaktivního záření, který se nachází v olověném válci tohoto přístroje. Tento druh zařízení slouží pro analytické měření záření v alfa a beta v roztocích.

Pachatel je zatím neznámý

Ke krádeži mělo dojít od 24. do 30. června ve skladu univerzity a Ilkovičově ulici. Případem se zabývají slovenští enviropolicisté z oboru odhalování nebezpečných materiálů a environmentální kriminality Národní centrály zvláštních druhů kriminality Prezídia Policejního sboru.

Enviropolicie vede v této souvislosti trestní stíhání ve věci obzvláště závažného zločinu krádeže v souběhu se zločinem nedovolené výroby a držení jaderných materiálů, radioaktivních látek, vysoce rizikových chemických látek a vysoce rizikových biologických agens a toxinů. Dále čtěte: (Projekt Manhattan byl symbolem jaderného věku. Na jeho konci zůstal smutný příběh dvou japonských měst).

Zdroj: Zive

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu