Jak nebezpečný může být Černobyl v ruských rukou. Je stále velmi radioaktivní

Věda a technika 25. února 2022 | 08:06 — Mirka Malá
Historie havárie tehdy ještě sovětské jaderné elektrárny v Černobylu je dobře známá, i když až po dlouhých letech se obyvatelé střední a východní Evropy dozvěděli, kolik radioaktivity nad jejich hlavy přinesl nepříznivý vítr.
Další 1 fotografie v galerii
Ruští vojáci dobyli havarovanou jadernou elektrárnu Černobyl / Pixabay

A nyní se může historie opakovat, protože Černobyl dobyli Rusové poté, co napadli Ukrajinu. Šlo tehdy o nejhorší jadernou katastrofu v lidských dějinách. A oblast Černobylu je radioaktivní dodnes.

Pod tunami betonu je spousta radioaktivního materiálu

Po nehodě byl postaven sarkofág, který zakryl havarovaný reaktor 4 i jeho radioaktivní materiál. Od té doby se však kvalita betonového sarkofágu zhoršila, což má za následek úniky radiace.

Ruské okupační síly se snažily o dobytí Černobylu včetně zakonzervovaného radioaktivního reaktoru hned od počátku invaze na Ukrajinu. "V roce 1986 zažil svět největší technologickou katastrofu v Černobylu," uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí na Twitteru. "Pokud bude Rusko pokračovat ve válce, Černobyl se může opakovat v roce 2022."

Co přesně je pod sarkofágem

Pod železobetonovým sarkofágem zůstalo po havárii v roce 1986 asi 95 % paliva reaktoru, což představuje obrovskou radioaktivitu. Podle mnohých odhadů se pod železobetonovým obalem dále nachází minimálně 4 tuny radioaktivního prachu.

Do sarkofágu ale začala časem prosakovat voda, a tak byl překryt novým sarkofágem. Ten je navržen tak, aby zabránil úniku radioaktivních látek do okolí a chránil reaktor před povětrnostními vlivy. A teď toto všechno mají v rukou Rusové. Dále čtěte: Jak si stojí v případném válečném konfliktu ukrajinské letecké síly v porovnání s těmi ruskými.

Zdroj: CNN, Wikipedia.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zase šokuje! Tajně vdala a už se pochlubila i snubními prstýnky

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu