Kromě Černobylu má Ukrajina i další jaderné elektrárny. Boje probíhají u jedné z největších v Evropě

Energetika 28. února 2022 | 12:23 — Ilona Cílková
Ukrajina má kromě Černobylu i řadu dalších jaderných elektráren, některé z nich jsou v provozu. Boje aktuálně probíhají třeba právě v Záporoží a okolí na jihovýchodě Ukrajiny. V blízkosti, u města Energodar, se nachází Záporožská jaderná elektrárna, jež sestává ze šesti reaktorů a svým výkonem je největší v Evropě a pátá na světě.
Další 1 fotografie v galerii
Boje aktuálně probíhají i v blízkosti jaderných elektráren / Pixabay DistelApparath

Na Ukrajině se nachází celkem čtyři významné lokality s funkčními jadernými elektrárnami - Záporožská, Chmelnická, Rovenská a Jižněukrajinská. V nich se nachází patnáct jaderných reaktorů. Jak vyplývá z dotazů ve veřejném prostoru, někteří lidé se obávají, že jaderná zařízení mohou poškodit boje či zbloudilé ruské rakety.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová odmítá úvahy o tom, že by se kvůli probíhající válce mohly stát jaderné elektrárny nebezpečím pro své okolí. „I kdyby tam někomu něco ulétlo, tak by to elektrárny pravděpodobně vydržely, protože jsou velmi robustní, jejich projekt počítá s určitou mírou ohrožení. Jsou dimenzované na pád stíhačky či letadla," řekla pro Aktuálně.cz Drábová.

Drábová o žádném nebezpečí nechce ani spekulovat. „Jaderné elektrárny už projektově počítají s tím, že musejí odolat poměrně extrémním situacím. Nejbližší současné situaci je to, že jsou projektovány na pád stíhačky,“ řekla pro Seznam Zprávy Drábová. „Ty elektrárny jsou projektované na to, aby vydržely extrémní situace. Kromě toho se na ně vztahují různé konvence, které říkají, že když se válčí, tak jaderná zařízení nejsou terčem,“ dodala.

Expertka se neobává se ani o celkovou bezpečnost ukrajinských jaderných elektráren. Dle jejích slov je srovnatelná s těmi našimi. Sama se v minulosti účastnila několika hodnoticích misí na Ukrajině pod hlavičkou Mezinárodní agentury pro atomovou energii a výsledky byly pozitivní.

Něco jiného by prý bylo, kdyby jaderná elektrárna čelila cílenému útoku s úmyslem ji zničit. „To ale zakazují mezinárodní konvence a to už by muselo někomu opravdu hrábnout, aby něco takového udělal," uvedla pro Aktuálně.cz Drábová. Na poznámku, zda se ruský prezident Vladimir Putin bude ohlížet na dodržování mezinárodních konvencí aspoň v tomto směru, podotýká: "Na něco se na tomto světě musíme spoléhat."

Poškození atomových elektráren si nepřeje nikdo, ani Ukrajinci, ani Rusové. Například jaderná elektrárna Záporoží s šesti reaktory, která stojí nedaleko Doněcké oblasti, pokrývá podle českého odborníka na energetiku Michala Šnobra asi čtvrtinu ukrajinské spotřeby elektřiny. Právě fungující atomové elektrárny využil Putin jako jednu ze záminek pro invazi na Ukrajinu. V předtočeném projevu v den invaze Putin řekl, že „neonacisté“ na Ukrajině usilují o získání jaderných zbraní. Děsivé záběry největšího jaderného útoku v historii. Na svědomí jej měl Sovětský svaz.

Zdroj: aktualne.cz, seznamzpravy.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu