Děsivé záběry největšího jaderného útoku v historii. Na svědomí jej měl Sovětský svaz

Vojenství 25. února 2022 | 09:43 — Anna Novotná
Rusko zveřejnilo utajované záběry největší jaderné exploze v historii. Na přibližně třicetisekundovém záběru je vidět detonace vodíkové bomby, která nesla označení Car. Záběry z testování bomby v roce 1961 zveřejnila v září 2020 státní korporace Rosatom.
Další 4 fotografie v galerii
Pár sekund po explozy vodíkové bomby s označením Car / Rosatom (volný zdroj foto)

Rusko zpřístupnilo záběry z roku 1961, kdy bývalý Sovětský svaz testoval největší jadernou bombu na světě. Na záběrech je vidět obří detonace vodíkové bomby s označením Car.

Experti uvádějí, že explozivní síla této bomby se pohybovala okolo 50 megatun, tedy ekvivalent padesáti milionů tun TNT. Tato bomba tak byla více než třitisíckrát silnější než bomba shozená na Hirošimu.

 

Nejsilnější americká bomba, kterou Američané testovali v roce 1954, měla ničivou sílu 15 megatun. Na záznamu je tak patrný obrovský hřibovitý mrak, který dává tušit apokalyptickou sílu této bomby.

Fotografie unikly již dříve

Moskva už dříve publikovala fotografie a krátké filmové sekvence této nejničivější zbraně v historii lidstva, oficiálně známé pod označením RDS-220. Přestože Sověti měli největší bombu, časem se ukázalo, že pro cílené útoky jsou výhodnější mnohem menší zbraně.

Postupná miniaturizace atomových zbraní vedla k tomu, že mohou být umístěny na raketové střely a mohou být odpalovány ze značných vzdáleností. Raketové střely mohou být také odpalovány z ponorek, vozidel či jiných mobilních zařízení.

Záblesk byl vidět na tisíc kilometrů

Bývalý Sovětský svaz bombu testoval nad souostrovím Nová Země. Bomba měla hmotnost 27 tun, délku osm metrů a průměr dva metry. Vyvíjely ji od roku 1954. Záblesk výbuchu byl vidět do vzdálenosti tisíc kilometrů, atomový hřib sahal do výšky 65 kilometrů, přičemž jeho "klobouk" měl průměr 95 kilometrů. Psali jsme také: Existuje způsob, jak sledovat pohyb ruských vojenských jednotek díky satelitům ve vesmíru. Může ho použít každý.

Zdroj: Rosatom, thebarentsobserver.com, atomicheritage.orgwikipedia.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu