Vědci vytvořili upravené komáry šířící vážnou nemoc. Po jejich vypuštění do oblasti se nestačili divit

Věda a technika 15. června 2021 | 07:08 — Lukáš Bauer
Tým složený z mezinárodních expertů vyvinul upravený druh komára, který je v oblastech Indonésie zodpovědný za šíření vážné nemoci, takzvané horečky dengue. Na tuto nemoc umírají každým rokem tisíce lidí. Poté, co vědci upravené komáry vypustili, dostavil se velice slibný efekt v podobě snížení výskytu nemoci o více než sedmdesát procent.
Další 2 fotografie v galerii
Komáři v Indonésii přenášejí vážnou nemoc dengue / Depositphotos

Mezinárodní tým vědců dokázal geneticky upravit druh komára žijícího v oblastech Indonésie, který přenáší vážné onemocnění. Na takzvanou horečku dengue ročně umírají v Indonésii tisíce lidí, a vědci se proto rozhodli, že vyzkouší zmutované komáry vypustit do přírody ve snaze snížit počet nakažených. Jejich úsilí se opravdu vyplatilo a výskyt této nebezpečné tropické nemoci se jim podařilo snížit až o 77 procent.

První takový experiment proběhl v indonéském městě Yogyakarta a přinesl opravdu velice slibné výsledky. Není to tak dlouho, kdy horečku dengue dokázali diagnostikovat jen ti největší experti na tropické nemoci. Od té doby se však nemoc velice rychle rozšířila a v některých oblastech představuje značný problém. Vědci proto věří, že tento experiment může být cestou, jak tuto a další nemoci eliminovat.

Blížící se pandemie

Horečka dengue se velice rychle šíří po celém světě a vědci odhadují, že každým rokem přibude až 100 milionů nových případů. Původcem této nemoci je stejnojmenný virus, který je přenášen určitým druhem komára. Horečka dokáže lidem způsobovat obrovské utrpení v podobě silných bolestí a krvácení.

Tato zákeřná nemoc se vyskytuje navíc ve čtyřech různých formách a pokud se člověk nakazí, získává imunitu pouze proti té formě, kterou se nakazil. Pokud se nakazí jinou formou, může mí dokonce mnohem vážnější průběh. Léky a vakcíny se sice intenzivně zkoumají, ale právě kvůli více podobným nemocem je to značně složité. Proto se vědci rozhodli narušit přenosovou cestu viru a vyzkoušet upravit jeho přenašeče.

Zázračná bakterie

Ke svému pokusu využili bakterii Wolbachia, kterou nakazili druh komára, který nemoc přenáší. Samotná bakterie komárovi neškodí, ale zabydlí se v těch částech jeho těla, do kterých se potřebuje dostat i virus dengue. Tato bakterie viru velice škodí tím, že mu komplikuje množení a znemožňuje tak přenos na člověka. Bakterie se navíc přenášejí z generace na generaci, takže je pravděpodobné, že v pouplaci komára vydrží velice dlouho. Zda se tato cesta osvědčí i při zvládání jiných vážných nemocí, které komáři přenášejí, je však zatím otázkou budoucnosti a mnoha dalších výzkumů. Dále čtěte: (Potápěče nabrala obrovská velryba. Vyděšeného muže po chvíli vyplivla).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu