Jeden z největší měsíců Saturnu vykazuje velice neobvyklou aktivitu. Vzrušení vědci stále hledají vysvětlení

Věda a technika 22. června 2021 | 07:55 — Lukáš Bauer
Šestý největší měsíc obíhající kolem Saturnu přitahuje pozornost vědců již dlouho, nyní se na Enceladus ale obracejí oči všech, kdo ve vesmíru pátrají po známkách života. Již několikáté pozorování Enceladu v řadě totiž naznačuje, že právě toto těleso může mít podmínky vhodné pro existenci života. Vědci navíc nyní přicházejí s dalším těžko vysvětlitelným zjištěním.
Další 2 fotografie v galerii
Měsíc Enceladus vykazuje velice zvláštní aktivitu / NASA

Ve vesmíru není mnoho těles, která by přitahovala tolik pozornosti vědců jako saturnův měsíc Enceladus. Tento šestý největší měsíc obíhající Saturn je totiž známý tím, že má podmínky, které mohou umožňovat existenci nebo vznik života. Nyní vědci přicházejí s novým výzkumem, který tuto hypotézu podporuje.

Měsíc Enceladus je těleso obíhající Saturn, které má v průměru téměř 3500 kilometru a jeho povrch je pokrytý čistým ledem. Již několikáté pozorování přineslo důkazy o tom, že se pod jeho ledovým příkrovem nachází rozsáhlý oceán kapalné vody, což potvrdily i přístroje sondy Cassiny, která v jeho těsné blízkosti prolétala.

Díky analýze dat ze sondy vědci zjistili, že se nad jižním pólem měsíce nacházejí mračna vodního ledu, který pochází z takzvaného kryovulkanismu. Tento jev je způsoben geotermálními průduchy na dně Enceladova oceánu, které vyvrhují ledové částice takovou rychlostí, že se některé uvolňují v podobě gejzírů až do vesmíru. Tyto částečky ledu jsou pak přitahovány Saturnem a z části tvoří jeho prstenec.

Neznámý geologický proces

Jak přesně ale získávají částečky ledu tak vysokou energii, že se mohou dostat až do vesmíru, vědci dosud nevěděli, a právě to se stalo předmětem jejich nového výzkumu. Vědci zjistili, že tato obrovská rychlost částic ledu není způsobena žádným známým mechanismem. Vědci se proto domnívají, že se pod povrchem měsíce může nacházet značné množství metanu, který se skrze ledový příkrov uvolňuje a vystřeluje částice obrovskou rychlostí do vesmíru, anebo se jedná o nějak záhadný dosud nepopsaný geologický proces, který na Zemi neexistuje.

Neobvykle složité molekuly

Astronomové z celého světa proto volají po nové misi, která by mohla tyto procesy probíhající na Enceladu pomoci osvětlit. Specializovaná sonda by ta mohla konečně rozkrýt, co se pod povrchem Enceladu opravdu děje a také to, zda se pod jeho povrchem nenachází život. Již v minulosti totiž bylo prokázáno, že v erupcích gejzírů vody se nachází složitější molekuly než na jakémkoliv jiném dosud známém vesmírném tělese a existence života je potencionálně možná. Dále čtěte: (Stařičký vesmírný teleskop má vážné problémy. Jeho počítač z osmdesátých let je mimo provoz).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu