Tající ledovce po celém světě přinášejí novou hrozbu. V Himalájích objevili patnáct tisíc let staré neznámé viry

Věda a technika 22. července 2021 | 08:18 — Lukáš Bauer
Tající permafrost po celém světě přináší mnoho pozoruhodných objevů v podobě velice zachovalých artefaktů nebo prehistorických tvorů. Jak se ale ukazuje, v tajícím ledu se mohou nacházet i značná nebezpečí, před kterými už vědci v minulosti varovali. V tajícím himalájském ledovci byly nyní nalezeny více než patnáct tisíc let staré viry.
Další 1 fotografie v galerii
V Tibetu byly objeveny tisíce let staré viry / Depositphotos

Tající permafrost už mnohokrát vydal desítky tisíc let zmrzlá tajemství v podobě nejrůznějších artefaktů, nebo téměř nedotčených tvorů, kteří byli uvězněni pod ledem. Některé organismy se dokonce vědcům podařilo probudit zpět k životu - jako například více než čtyřicet tisíc let staré červy. Permafrost však může také uvolnit hrozbu v podobě prastarých virů a bakterií, které mohou představovat pro lidský organismus nebezpečí.

Obavy vědců, že tající ledovce mohou uvolnit dávno ztracené viry, jež mohou způsobovat vážná onemocnění, se nyní naplnila, když byl ve vzorcích permafrostu z Tibetu objeven více než patnáct tisíc let starý vir. Vědci jej dokázali identifikovat ze vzorků ledové čepice Guliya na tibetské náhorní plošině.

Tisíce let v ledu

„Tyto ledovce se formovaly postupně a spolu s prachem a plyny je v tomto ledu uloženo také mnoho různých virů. Díky tomu jsme schopni určit, jaké bylo složení mikroorganismů na planetě před dávnými časy,“ uvedl vedoucí výzkumu Ping Zhong from Ohio State University.

Některé předchozí studie odhalily, že mikrobiální společenství korelují se změnami koncentrací prachu a iontů v atmosféře a mohou také ukázat, jaké byly klimatické a environmentální podmínky v dané době. Díky výzkumu vzorků z oblasti, která se nachází v několikatisícové nadmořské výšce, dokázali vědci identifikovat celkem 28 virů, které nikdy předtím na planetě neviděli.

Pro lidi neškodné

Při srovnání virových genetických sekvencí s databází známých virů vědci zjistili, že nejhojnější viry v obou vzorcích ledového jádra jsou bakteriofágy, které infikují Methylobacterium - bakterie důležité pro metanový cyklus v ledu. Tyto zmražené viry pravděpodobně pocházejí z půdy nebo rostlin a usnadňují hostitelům získávat živiny.

Přestože objevené viry jsou pro lidský organismus prakticky neškodné, vědci varují před možnou hrozbou, kterou tající permafrost může představovat. Odhaduje se totiž, že v ledu může být uvězněno obrovské množství virů, které má potenciál způsobit celosvětovou pandemii. Dále čtěte: (Parazit z Asie donutí svého hostitele, aby se utopil. Vědci zkoumali jeho zvláštní schopnosti).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu