Parazit z Asie donutí svého hostitele, aby se utopil. Vědci zkoumali jeho zvláštní schopnosti

Věda a technika 12. července 2021 | 18:58 — Lukáš Bauer
Na Zemi existují vskutku velice zvláštní tvorové a jedním z nich je nepochybně jeden asijský parazit z rodu strunovců, jehož hostitelem jsou kudlanky. Tento parazitický tvor dokáže kudlanky donutit, aby skákaly do vody, kde se následně utopí.
Další 2 fotografie v galerii
Zvláštní parazit dokáže kudlanku donutit skočit do vody / Depositphotos

Schopnosti některých druhů zvířat jsou pro vědce stále záhadou. Jedním z těchto tvorů jsou například strunovci, což jsou parazité žijící v Asii, jejichž hostiteli jsou kudlanky. Vědci již dlouho vědí, že strunovci dokáží kudlanku přimět k tomu, aby se utopila ve vodě, jak to však dělají bylo dlouhou dobu záhadou, které se nyní vědci snažili přijít na kloub.

Během svého výzkumu vědci zjistili, že spousta infikovaných kudlanek, které se ve vodě utopí, slouží v tamním ekosystému jako důležitá součást potravy lososovitých ryb. Podle vědců se jedná o učebnicový příklad tohho, proč i parazité mají na světě své místo a jak důležitou roli mohou v potravním řetězci zastávat.

Vše začíná ve vodě

Parazit z rodu Chordodes má přitom poměrně složitý životní cyklus, kdy jeho život začíná ve vodních tocích. Právě v řekách a jezerech se totiž dostává do vodního hmyzu, kterým se následně živí právě kudlanky. A právě ty jsou jeho konečným hostitelem. Jelikož se samotný parazit nedokáže v těle kudlanky rozmnožit, vyvinul si schopnost kudlanku navést zpět do vodního prostředí, které je jeho původním domovem a kde se může reprodukovat.

O samotné schopnosti tohoto parazita už vědci vědí nejméně sto let, nikdy však nezjistili, jak to tento drobný červ dělá. Právě touto otázkou se zabývala skupina vědců pod vedením Takuya Saty. Jejich vědecká studie byla publikována v odborném časopise Current Biology.

Oslepeny světlem

Během výzkumu se vědcům podařilo zjistit, že parazit pravděpodobně u kudlanek způsobuje vyšší citlivost na světlo. Jelikož odlesky z hladiny slouží hmyzu jako varování předtím, že se před ním nachází vodní plocha, může určitý druh slepoty u kudlanek způsobovat utonutí. Infikované kudlanky jednoduše nejsou schopné rozpoznat, že se jedná o vodní plochu. Jak přesně funguje mechanismus oklamání svého hostitele, vědci nevědí, ale domnívají se, že červ dokáže narušovat biologické hodiny kudlanek. Dále čtěte: (Svého hostitele zahubí velice zvláštním způsobem. Biologové objevili podivného parazita).

Zdroj info: Česká televize, Dailymail.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu