Svého hostitele zahubí velice zvláštním způsobem. Biologové objevili podivného parazita

Věda a technika 18. srpna 2020 | 09:01 — Lukáš Bauer
Nově objevený parazit používá opravdu zvláštní techniku infiltrace. Tento rybí parazit totiž nejdříve hostiteli sežere jazyk, a poté ho nahradí. Dostává tak neustálý příjem potravy v podobě krve z dobře zásobovaného místa v těle ryby.
Další 3 fotografie v galerii
V hlavě ryby byl objeven zvláštní parazit / Kory Evans PhD

Velice zvláštního parazita objevili vědci v tlamě ryby. Tento zákeřný tvor se nejdříve přes žábry dostane do ryby, kde se zakousne do jazyka a začne z něj odsávat krev. Tento proces trvá do doby, než celý jazyk odumře a parazit ho nahradí.

Tento druh parazita byl objeven v jedné z ryb druhu Olisthops cyanomelas, které se vyskytují v pobřežních vodách Austrálie. Na parazita narazil při výzkumu biolog Kory Evans z Ricovým univerzity v Texasu, který o objevu informoval.

K objevu přispěla náhoda

Biolog narazil na snímek z počítačové tomografie během digitalizace dat. Na snímku je lebka ryby, uvnitř které se nachází zmíněný druh parazita. Zachytit podobný nález počítačovou tomografií je přitom velice vzácné. Nejprve se biolog domníval, že se jedná o tvora, který se dostal do ryby jako potrava.

Zarazilo ho ale, že snímaná ryba se živí chaluhami a ne jinými tvory. Během detailnější analýzy tvora zjistil, že se jedná o zákeřného parazita z řádu stejnonožců, pravděpodobně druh Cymothoa exigua.

Zákeřný parazit

Tento rybí parazit se vyskytuje v oblasti od Kalifornského zálivu až po Ekvádor, ale i v některých částech Atlantiku. O jejím životě se zatím mnoho neví. Evans doufá, že jeho skeny povedou k novým informacím o tomto druhu parazita. Dále čtěte: Tvor, který zahájil vývoj chůze, zůstal navždy v hlubinách oceánu.

Témata: parazit, ryba, jazyk, tvor, vědec
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu