Vědci v mořských hlubinách objevili zvláštního tvora, který mění dosavadní znalosti pozemského života

Věda a technika 28. února 2020 | 16:14 — Lukáš Bauer
Vesmír, stejně jako život na Zemi, má své zákonitosti, mezi které patří například to, že mnohobuněčné organismy potřebují k životu kyslík. Vědci však nedávno objevili živočicha podobného medúze, který k životu nepotřebuje žádný kyslík a zcela postrádá mitochondrální genom.
Další 2 fotografie v galerii
Vědci objevili parazita, který nepotřebuje k životu kyslík / Internet

Vědci objevili záhadného parazitického tvora podobného medúze, který nepotřebuje k životu žádný kyslík. Tento tvor je vůbec prvním mnohobuněčným organismem, který nemá mitochondriální genom, což znamená, že nedýchá. Nové zjištění může být zásadním poznatkem při hledání života mimo Zemi.

Na Zemi život začal rozvíjet schopnost metabolizovat kyslík, tedy dýchat, před více než 1,45 miliardami let. Každá buňka v těle organismů kromě červených krvinek má velké množství mitochondrií, které jsou pro proces dýchání nezbytné. Dokáží totiž rozkládat kyslík a vytvářejí molekulu zvanou adenosintrifosfát, která pohání buněčné procesy.

Život na Zemi je různě přizpůsobený danému prostředí a existují organismy, které vystačí jen s minimem kyslíku, ale dosud nebyl znám žádný mnohobuňečný organismus, který by k životu kyslík nepotřeboval.

Prvním známým mnohobuňečným organismem, který nepotřebuje kyslík, je cnidarian, který se řadí do stejného kmene jako korály, medúzy a sasanky. Tento parazitický živočich žije uvnitř těl některých ryb, ale pro jejich organismus není příliš škodlivý.

Parazit ztratil většinu původního genomu medúzy, ale zachoval si poměrně složitou strukturu připomínající žahavé buňky medúzy. Parazit je na rozdíl od medúzy nepoužívá k ochromení své oběti, ale k lepšímu proniknutí do těla svého hostitele.

Vědci díky sekvenčním a mikroskopickým vědeckým metodám zjistili, že tento tvor má sice zárodky mitochondrií, ale nejsou vyvinuté, takže nedokáží přenášet kyslík. Výsledky výzkumu tak překvapivě ukázaly, že tento tvor skutečně k přežití nepotřebuje kyslík. Tento objev by mohl například pomoci při hledání mimozemského života i na planetách s absencí kyslíku. Dále čtěte: (Nejen evropské řeky zejí prázdnotou. Velcí tvorové z vodních toků rychle mizí).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu