S častějším výskytem extrémního počasí se objevuje nová hrozba. Klesá spolehlivost jaderných elektráren

Energetika 29. července 2021 | 07:31 — Lukáš Bauer
Prudké a silné bouře spolu s přívalovými dešti, nebo naopak rozsáhlé požáry způsobují celou řadu problémů, a to také na poli jaderné energetiky. Nový výzkum ukazuje, že jaderné elektrárny mohou být ohroženy nejen přírodními živly, ale také rostoucími teplotami, které mohou vést k jejich přehřívání.
Další 2 fotografie v galerii
Jaderné elektrárny mohou mít problémy s chlazením / Depositphotos

Skupina odborníků vypracovala novou studii, která se zabývá riziky jaderné energetiky v souvislosti se stále častějšími extrémními projevy počasí. Podle jejich zjištění totiž není energetická infrastruktura včetně jaderných elektráren navržena tak, aby dokázala zajistit bezpečný provoz při stále častějších přírodních živlech. Provoz jaderných elektráren bude podle závěrů studie v budoucnu stále obtížnější nejen v souvislosti s rostoucí teplotou, ale také dalšími klimatickými anomáliemi.

Rostoucí teplota na planetě je pro budoucnost jaderných elektráren známým problémem, protože přírodní zdroje chlazení, jako jsou řeky, oceány a jezera, se stávají méně účinnými. Nová analýza však ukazuje že stejně tak neblahý vliv na provoz mají i hurikány a tajfuny, které se staly hlavní příčinou výpadků jaderných elektráren v Severní Americe a jižní a východní Asii. Objevily se ale také problémy například s ucpaným sacím potrubím chlazení, které způsobila neobvykle hojná populace medúz přemnožených v důsledku klimatických změn.

Ztráty budou stále vyšší

Vědci tak dospěli k názoru, že celosvětově může být frekvence výpadků jaderných elektráren v souvislosti s klimatickými změnami až osmkrát vyšší, než tomu bylo například v 90. letech minulého století. Studie rovněž ukázala, že globální jaderná energetika ztratí v příštích 40 letech až 1,4 procenta vyrobené energie a do roku 2100 to může být až 2,4 procenta.

Autoři studie během svého výzkumu postupně analyzovali veřejně dostupné databáze Mezinárodní agentury pro atomovou energii, kde identifkovali všechna odstavení 408 provozovaných reaktorů po celém světě. Tyto odstávky bývají zpravidla dobře zdokumentovány, a proto meli vědci k dispozici prakticky kompletní data. Samotná studie se opírá o data z posledních deseti let.

Klimatické změny

Vědci spočítali, že průměrná frekvence výpadků přímo souvisejících se změnami klimatu se změnila z 0,2 procenta odstávek ročně v 90. letech na 1,5 procenta v posledních deseti letech. Další analýza zase ukázala, že nárůst globální teploty o 1 stupeň Celsia způsobil pokles výkonu jaderné energetiky o 0,5 procenta. Výkon a provoz jaderných elektráren se tak v budoucnu může stát čím dál více problematický a udržení jejich bezpečnosti také. Dále čtěte: (První fúzní elektrárna už je na papíře. Vědci jsou opět o krok blíže čisté energii).

Zdroj: Arstechnica.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu