Z tajemného lávového tunelu se kdysi ozývalo zlověstné vrčení. Po dvaceti letech v něm byly nalezeny lidské lebky

Věda a technika 03. srpna 2021 | 07:18 — Lukáš Bauer
V Saudské Arábii byl před dvaceti lety objeven lávový tunel, tenkrát se do něj jeskyňáři však neodvážili, protože se z něj ozývalo zlověstné vrčení. Nyní po více než dvaceti letech v tomto lávovém tunelu byly objeveny miliony kostí zvířat, ale také ostatky několika lidí. Podle expertů je do jeskyně natahalo několik generací hyen, kterým jeskyně sloužila jako dokonalé doupě.
Další 3 fotografie v galerii
Stovky tisíc, možná miliony kostí včetně lidských ukrýval lávový tunel / The Paleodesert Project

Více než kilometr dlouhý lávový tunel Umm Jirsa v Saúdské Arábii byl objeven před dvaceti lety. V době jeho objevení se však průzkumníci nedostali příliš hluboko do celého systému, protože to bylo jednak nebezpečné a také se podle jejich slov z tunelu ozývalo zlověstné vrčení.

Když se však nyní archeologové rozhodli do vyschlého lávového tunelu vrátit, čekalo tam na ně vskutku zajímavé překvapení. Hluboko v tunelu totiž objevili miliony kostí nejrůznějších zvířat od koní, oslů, psů a dalších mnoha tvorů. Mezi obrovským množstvím ostatků však byly nalezeny i kosti lidí. Vědci předpokládají, že tento lávový tunel byl dříve domovem hyen žíhaných.

Domovem mnoha generací hyen

Dnes je již tunel opuštěný, ale ještě před několika desetiletími sloužil hyenám jako bezpečný úkryt, kde shromažďovaly kosti svých obětí, čímž jsou tito predátoři pověstní. Přestože jsou dnes na území Saúdské Arábie hyney žíhané poměrně vzácné, dříve se ve zdejší vyprahlé krajině pohybovaly obrovské smečky, které představovaly velké nebezpečí pro domácí zvířata, ale i pro lidi.

Podle expertů z Institutu Maxe Plancka v této jeskyni hromadily kosterní pozůstatky celé generace těchto predátorů. Výsledkem je podlaha tunelu posetá obrovkým množstvím úlomků kostí všech možných tvorů včetně lidí. Vědci odhadují, že se na zemi v tunelu nachází ostatky minimálně čtyř desítek různých druhů zvířat. Podle prvotních odhadů a analýzy některých vzorků je zde hyeny žíhané mohly ukládat až po dobu sedmi tisíc let.

Záhada kolem lidských lebek

Vědci však byli překvapeni nálezem i několika lidských lebek, avšak je velice nepravděpodobné, že by hyeny zaútočily na člověka, i když takové případy evidovány jsou. Mnohem pravděpodobnější je podle vědců spíš to, že hyney vyhrabávaly pohřbené zemřelé a odnášely je do jeskyně. Hyeny mají velice silný skus, který jim umožňuje doslova drtit kosti a pojídat je. Je tedy pravděpodobé, že lebky zůstaly jednoduše proto, že se je hyenám nepodařilo celé rozkousat.

Hyena žíhaná (Hyaena hyaena) se vyskytuje v rozsáhlých oblastech stepí a polopouští od Senegalu po Indii a od Tanzanie až po Turkmenistán. Tento nebezpečný predátor má nejraději stepní krajiny bez lesnatých porostů, kde loví nebo požírá mršiny na otevřených prostranstvích. Hynea žíhaná není příliš velká - dorůstá délky asi 110 cm a váží 40–45 kg, díky hřívě a silnému ocasu však vypadá mnohem větší. Dále čtěte: (Dvě jezera v Argentině se náhle zbarvila do růžova. Naplňují se nejčernější scénáře).

Zdroj info: Archaeological and Anthropological Sciences.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu