Nový výzkum ukázal, že lidský mozek funguje na plný výkon až do šedesáti let. Poté dochází ke znatelnému útlumu

Věda a technika 22. února 2022 | 08:16 — Lukáš Bauer
S přibývajícím věkem na sobě lidé pozorují, že se nedokáží již tak rychle učit, jako tomu bylo v mládí. V rámci nové studie vědci popsali, jak s postupujícím věkem dochází ke zpomalení myšlení. Na vině tedy není ztráta mozkové kapacity, jak se dříve vědci domnívali, ani předpoklad, že mozek je na vrcholu svých možností ve věku kolem dvaceti let.
Další 1 fotografie v galerii
Mozek začíná zpomalovat mnohem později, než se předpokládalo / Depositphotos

Nejnovější vědecký výzkum ukazuje, že lidský mozek po šedesáti letech věku začíná citelně zpomalovat. Podle vědců se však nejedná o ztrátu mozkové kapacity, nýbrž o zpomalení myšlení. Dříve se vědci domnívali, že svého vrcholu v rychlosti myšlení člověk dosahuje již ve věku dvaceti let. Poté se mělo za to, že s přibývajícím věkem rychlost reakce, kterou je člověk schopen vyvinout, citelně zpomaluje.

Nová vědecká studie, kterou zveřejnil vědecký časopis Nature Human Behavior, ukazuje, že zpomalení mozku způsobují jiné vlivy než vrozená inteligence nebo celková duševní bystrost. Zároveň vědci tvrdí, že mozek je stejně rychlý až do věku šedesáti let.

„Náš výzkum ukazuje, že toto zpomalení není způsobeno snížením rychlosti kognitivního zpracování. Až do starší dospělosti se rychlost zpracování informací v námi studovaném úkolu téměř neměnila,“ uvedl hlavní autor studie, německý psycholog Mischa von Krause z Heidelberské univerzity.

Rychlost ovlivňuje více faktorů

Vědec uvedl, že výzkum jasně dokazuje, že po dvaceti letech věku člověk začíná ztrácet impulzivitu i fyzické reflexy. A právě tyto faktory hrají klíčovou roli v tom, jak rychle člověk dokáže na podněty reagovat. Nejedná se tak o úpadek aktivity samotného mozku, ale dalších faktorů, které celkovou rychlost ovlivňují. Dalším významným faktorem pomalejších rekací s postupujícím věkem jsou zkušenosti. Člověk jednoduše nad každým rohodnutím více přemýšlí, a není proto tak agilní.

Jednoduchý test

Vědci také zdůranili význam samotné omezení motoriky, která je interpretací myšlení, a to také může vést k pomalejším reakcím. Vědci ve svém výzkumu vycházeli z údajů o více než 1,2 milionu lidí, kteří se zúčastnili experimentu v on-line prostředí. Jako podklad posloužil jednoduchý test, kdy lidé měli stisknutím pravé klávesy zařadit jednotlivá slova a obrázky, jež se zobrazily na monitoru.

V rámci detailní analýzy nasbíraných dat vědci zjistili, že pomalejší reakce po dvacátém roce života mohly být způsobeny jinými faktory, než je schopnost mozku zpracovávat příchozí informace. Data také ukázala, že ke skutečnému zpomalení mozku dochází u člověka až po šedesátém roce života. Dále čtěte: (Světem se nekontrolovaně šíří nová varianta omikronu. Vědci o ní zatím mnoho nevědí).

Zdroj: Nature, Idenpendent.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu