Světem se nekontrolovaně šíří nová varianta omikronu. Vědci o ní zatím mnoho nevědí

Věda a technika 25. ledna 2022 | 08:20 — Lukáš Bauer
V mnoha světových zemích včetně těch evropských bylo v posledních týdnech zaznamenáno šíření dosud neznámé varianty omikronu. Přestože tato nová subvarianta s názvem BA.2 v některých zemích již převažuje nad původním omikronem, vědci o ní příliš mnoho informací nevědí. Některé poznatky však naznačují, že oproti omikronu může mít některé evoluční výhody.
Další 2 fotografie v galerii
Nová varianta omikronu se šíří rychleji než původní kmen / Depositphotos

Světem se šíří neznámá subvarianta omikronu, která má vědecké označení BA.2. Tato nová subvarianta bleskovou rychlostí zasáhla mnoho světových zemí, přičemž v mnoha z nich se již stala dominantní. Omikron má v současné době tři varianty BA.1, BA.2 a BA.3. Nejvíce se v lednu začala šířit právě varianta omikronu s označením BA.2 a naproti tomu BA.3 se téměř nešíří.

Se stále novými variantami a subvariantami jednotlivých druhů koronaviru se výrazným způsobem mění také jejich vlastnosti. Nově dominující subvarianta omikronu je podle prvotních vědeckých zjištění vybavena hned několika evolučními výhodami, což jí umožňuje mnohem rychlejší šíření.

Zatím neznámé vlastnosti

Experti už tuto novou variantu omikronu zachytili v mnoha zemích, například v Indii, Singapuru, Austrálii, Kanadě a také v některých evropských zemích, jako je Dánsko, kde se BA.2 stala dominantní. Vědci se také domnívají, že BA.2 může být za obrovským nárůstem onemocnění ve Francii. Podle virologů však tato subvarianta i přesto, že předpokládají nižší počet silných průběhů nemoci, vyžaduje zvýšenou pozornost zejména kvůli rychlosti, kterou se šíří.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ještě tento kmen neklasifikovala jako variantu vzbuzující obavy. Nutno však dodat, že je to jen proto, že o tomto novém kmenu zatím chybějí informace, na základě kterých WHO varianty koronaviru hodnotí.

Nedostatečné vědecké informace

O nové variantě se poprvé objevily zmínky krátce po vypuknutí epidemie omikronu. K 20. lednu 2022 byl podkmen BA.2 zjištěn v přibližně 35 zemích a na všech kontinentech kromě Antarktidy. Nejvíce zasaženou evropskou zemí je přitom Dánsko, kde už v prvním lednovém týdnu tvořila BA.2 více než 20 procent z celkového počtu nakažených. V Česku bylo zatím zjištěno jen několik případů, podle vědců je však spíše otázkou času, než začne nová varianta pronikat mezi obyvatelstvem.

Neviditelný omikron

Vědci předpokládají, že BA.2 vznikla z původního afrického omikronu, od kterého se však liší v drobných genetických změnách, které výrazně mění jeho vlastnosti. Drobných genetických změn má virus tolik, že se od původního omikronu liší mnohem více než původní varianta koronaviru od kmene alfa.

Za dobu co ho vědci sledují, si vysloužil přezdívku „stealth omicron“, neboli neviditelný omikron. Vědci ho tak nazývají kvůli absenci jedné mutace, která je důležitá pro funkčnost některých PCR testů, jež ho kvůli tomu nedokáží rozpoznat. Zda je virus mírnější, nebo naopak rizikovější než původní omikron, bude však zřejmé, až bude dostupné větší množství vědeckých poznatků této nové varianty. Dále čtěte: (Ve Francii se objevila zcela nová varianta koronaviru. Je jen otázkou času, kdy dorazí do Čech).

Zdroj: Euronews, The Guardian.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu