Ve Francii se objevila zcela nová varianta koronaviru. Je jen otázkou času, kdy dorazí do Čech

Věda a technika 07. ledna 2022 | 13:52 — Lukáš Bauer
Vědci ve Francii objevili novou, dosud neznámou variantu koronaviru, která dostala prozatímní označení IHU. Podle prvotních analýz nové varianty, se vyznačuje především tím, že má mnohem více mutací, než má v současné době převládající omikron. Jaká úskalí tato nová varianta přinese, však zůstává otázkou.
Další 1 fotografie v galerii
Nová varianta koronaviru pravděpodobně přichází z Afriky / Pixabay

Vědci ve Francii objevili novou koronavirovou variantu, kterou předběžně označili „IHU". Podle prvotních zjištění se tato varianta vyznačuje vyšším počtem mutací než omikron, informoval v úterý webový portál Business Insider.

Ve Francii bylo dosud evidováno nejméně 12 případů této nové koronavirové varianty. Její výskyt byl lokalizován nedaleko jihofrancouzského města Marseilles. Zjištěna byla u cestujících, kteří přicestovali do Francie z afrického Kamerunu.

Vlastnosti nové varianty vědci neznají

Tuto novou variantu s označením B.1.640.2 poprvé objevili výzkumníci z institutu IHU Méditerranée. Na takzvaném hrotovém proteinu (spike protein), pomocí kterého se pojí s lidskými buňkami, má až 46 mutací. Zatím však není jasné, zda je nově zjištěná varianta nakažlivější než dosud známé podoby koronaviru, nebo zda vyvolává závažnější onemocnění.

Případy varianty IHU disponující netypickou kombinací mutací zatím kromě Francie nehlásila žádná jiná země světa a Světová zdravotnická organizace (WHO) ji zatím nezařadila mezi monitorované varianty.

Může být odolnější vůči vakcínám

Podle studie zveřejněné na zdravotnickém portálu medRxiv varianta IHU obsahuje mutaci E484K, díky čemuž je odolnější vůči vakcínám. Má také mutaci N501Y – poprvé objevenou na variantě alfa – o které se odborníci domnívají, že může zrychlovat přenos viru.

Jak uvádějí vědci, tato pozorování opět ukazují nepředvídatelnost vzniku nových variant koronaviru SARS-CoV-2 a jejich zavlečení ze zahraničí. Kromě toho ilustrují náročnost kontroly takového zavlečení a následného šíření. Dále čtěte: (Běžně používaná potravinová přísada může být hnacím motorem nárůstu nebezpečných superbakterií).

Zdroj: Forbes, USAToday.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hynek Čermák natáčí s Dominikem Haškem film Děti Nagana

Jak udělat dokonalý hovězí steak filet mignon, který bude...

Recept na dýňovou polévku s pórkem a pomerančovou šťávou...

Vyrobte si vlastní nemrznoucí směs do ostřikovačů....

Švédský sypaný tvarohový koláč. Tento dokonale vláčný...

Skvělý trik Zdeňka Pohlreicha, jak udělat palačinky...

Recept na krupicovou kaši podle Přemka Forejta, po které se...

Zavřít reklamu