Běžně používaná potravinová přísada může být hnacím motorem nárůstu nebezpečných superbakterií

Věda a technika 02. ledna 2022 | 15:30 — Lukáš Bauer
Běžně využívaná potravinová látka zvaná trehalóza by podle nové studie mohla stát za masivním nárůstem jedné z nejvíce agresivní superbakterie. Tento neredukující cukr ze skupiny disacharidů se používá napříkklad při výrobě žvýkaček nebo nutričních tyčinek.
Další 1 fotografie v galerii
Nebezpečný druh bakterií, může způsobit u člověka i smrt / Pixabay

Nová vědecká studie naznačuje, že běžně využívaná přísada v potravinářstí může být hnacím ústrojím obrovského nárůstu takzvaných superbakterií. Touto látkou má být podle vědců trehalóza, což je je neredukující cukr ze skupiny disacharidů, který se využívá například při výrobě žvýkaček nebo nutričních tyčinek.

Vědci mají v rukou zatím sice jen první výzkumy, ale nová zjištění jsou velice závažná. V tomto konkrétním případě je trehalóza spojována se vzestupem dvou kmenů bakterie Clostridium difficile, které jsou příčinou průjmu, kolitidy, selhání orgánů a dokonce mohou způsobit i smrt. Tyto bakterie se řadí mezi takzvané superbakterie, které jsou částečně nebo zcela odolné proti běžným antibiotikům.

Vysoký nárůst superbakterií

Vysoký nárůst bakterií proti antibiotikům je dnes celosvětovým problémem, který je z velké části způsoben nadměrným užíváním. Vědci ale upozorňují na stejnou časovou linii mezi příchodem trehalózy na trh a zvyšujícím se množstvím rezistentních bakterií. Nový výzkum tak naznačuje, že masivní nárůst bakterií odolným proti antibiotikům může mít více příčin, z nichž některé lze najít přímo v lidském jídelníčku.

„V roce 2000 byla trehalóza schválena jako potravinářská přídavná látka ve Spojených státech pro řadu potravin od sushi, zeleniny až po zmrzlinu, uvedl na konferenci v lednu 2018 jeden z výzkumníků, Robert Britton z Baylor College of Medicine v Texasu. „Asi o tři roky později začaly přibývat zprávy o prolínání této linie s masivním nárůstem výskytu superbakterií. Mohou k tomu přispět i jiné faktory, ale my si myslíme, že hlavním spouštěčem je trehalóza,“ dodal Britton.

Jiné než ostatní bakterie

Když vědci analyzovali genomy dvou kmenů superbakterií Clostridium difficile s označením RT027 a RT028, našli sekvence DNA, které jim umožnily se velmi efektivně vyživovat na nízkých dávkách cukru trehalózy. Tyto konkrétní bakterie potřebují k životu asi 1000krát méně trehalózy než jiné druhy bakterie C. difficile, a to právě díky jejich genetické výbavě.

Další testování tekutin z lidských střev ukázalo, že kmen RT027 byl schopen růst z malého množství trehalózy, zatímco jiné bakteriální kmeny nikoli. Vědci však uvedli, že zatím proběhlo jen málo výzkumů, které mohou jejich domněnku definitivně potvrdit. Studie tak zatím pouze upozorňuje na zjištění, že to, co považujeme za naprosto bezpečný cukr, může mít nečekané sekundární účinky. Dále čtěte: (Nová metoda umožní číst DNA ze vzduchu. Vědci ji chtějí využít pro sledování biodiverzity).

Zdroj: Sciencealert.com, Statnews.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu