Nová metoda umožní číst DNA ze vzduchu. Vědci ji chtějí využít pro sledování biodiverzity

Věda a technika 26. prosince 2021 | 11:30 — Lukáš Bauer
Až doposud bylo možné měřit ze vzduchu například přítomnost virových nebo pylových částic, nyní ale vědci posunuli své možnosti na novou úroveň. Vědcům se totiž díky nové revoluční metodě podařilo přečíst DNA ze vzduchu. Novou techniku mohou využít v řadě výzkumů nebo pro sledování biodiverzity.
Další 2 fotografie v galerii
Vědci dokáží rozpoznat přítomnost DNA ze vzduchu / Pixabay

Skupina vědců poprvé v historii dokázala rozpoznat DNA ze vzduchu. Až doposud vědci dokázali ze vzduchu přečíst množství virových částic nebo pylu, DNA však rozpoznat neuměli. Nová technologie může být použita například při měření změn v biodiverzitě oblastí. Díky metodě dokázali vědci ze vzduchu rozpoznat DNA velkého množství různých tvorů včetně různých ptáků a savců.

Vědci by tuto novou metodu chtěli například využít pro měření diverzity hmyzu. Již delší dobu totiž biologové pozorují negativní trend v masivní úbytku hmyzu. Hmyzí populace se ztenčuje v mnoha oblastech světa včetně Česka. 

Úbytek hmyzu 

V některých evropských zemích dokonce došlo k takovému úbytku hmyzu, že to přímo ohrožuje chod celých ekosystémů. Hmyz je totiž na samém počátku potravního řetězce, a stává se tak potravou pro nespočet ptáků a dalších tvorů. Napříkkad sousední Německo již výrazně reguluje používání pesticidů, tedy jejich nadměrné používání.

I když je známo, že hmyzu ubývá, o jeho složení v různých regionech se toho ví poměrně málo. Dosud se vědcům podařilo celosvětově popsat přibližně 1,25 milionu druhů hmyzu. Experti však odhadují, že se na světě nachází až pět milionů druhů hmyzu. S lepší analýzou druhů v oblasti tak může pomoci nová metoda identifikace DNA.

Přehled nad biodiverzitou

Novou metodu rozpoznání DNA lze ale podle expertů v současné době použít k analýze druhové rozmanitosti, nikoliv však k rozpoznání konkrétních druhů zvířat. Vědci ale mohou snadno získat přehled o tom, kolik se například v oblasti nachází komárů nebo včelstev. K tomu, aby mohli analyzovat, o jakého tvora se přesně jedná, je však stále poměrně daleká cesta. Dále čtěte: (Obrovské plující ostrovy z plastového odpadu uprostřed oceánu jsou strašákem lidstva. Vědci nyní zjistili něco velmi zajímavého).

Zdroj: The Guardian, Science.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu