Existuje překvapivě účinná zbraň proti nelítostným klimatickým změnám. Výsledky vědce překvapily

Věda a technika 17. srpna 2021 | 06:44 — Lukáš Bauer
Globální klimatické změny se již naplno projevují v mnoha oblastech naší planety. Nejlépe jsou vidět ze satelitních snímků, kde je patrné, jak velice rychle ubývají ledovcové příkrovy napřklad v Grónsku nebo Antarktidě. Citelné jsou klimatické změny však i v mnoha jiných oblastech, a vědci proto hledají účinné metody, jako je zastavit nebo alespoň zpomalit. Jednou z nejúčinnějších metod se ukázalo vysazování nových lesů, které dokáží s tímto problémem pomoci.
Další 2 fotografie v galerii
Vysazování lesů může být klíčem k úspěšnému boji s klimatickými změnami / Depositphotos

Již desetiletí se vědci zabývají výzkymy, jejichž cílem je najít opatření, která by dokázala eliminovat negativní dopady globálních klimatických změn. Nejnovější výzkum naznačuje, že jedním z nejúčinnějších obranných aktivit lidstva může být poměrně prosté vysazování nových lesů. Vědci poprvé v historii zahrnuli do klimatických modelů oblaka, která nad lesy vznikají, a výsledkům se doslova nestačili divit.

Podle nového výzkumu tak může být masové vyasazování lesů tím nejjednodušším a zároveň nejefektivnějším způsobem, jak vyřešit v určitých oblastech problémy s klimatickými změnami. Stromy totiž mají jedinečnou schopnost vázat na sebe obrovské množství oxidu uhličitého. Přesto je problematika vysazování stromů a jejich kompenzace množství oxidu uhličitého trochu více složitá, než se na první pohled může zdát.

Složité klimatické modely

Podle některých starších studií by totiž vysazování lesů v určitých zeměpisných šířkách mohlo působit zcela opačně, než je žádáno. Hraje zde totiž roli ještě takzvané albedo, tedy schopnost povrchu odrážet sluneční záření, a to mají stromy velice nízké. Existovaly proto obavy, že v mírném podnebí by zadržované sluneční teplo mohlo vyvážit jakýkoli ochlazující účinek, který by lesy poskytovaly díky odstraňování oxidu uhličitého z atmosféry.

Klíčové jsou mraky

Většina klimatických modelů, na kterých byly tyto obavy postaveny, však nezohledňovala mračna, která nad lesy vznikají. Hustší formace mraků nad lesnatými oblastmi totiž znamenají, že zalesňování je mnohem účinnější, než se doposud předpokládalo. Samotné mraky totiž mají výrazný ochlazující účinek, protože znemožňují slunečním paprskům dopadat na zemský povrch. Nad lesy se tvoří mnohem více oblačnosti, což celkově s absorbcí oxidu uhličitého působí jako velice efektivní nástroj pro redukci teploty.

Tyto vědecké výzkumy a poznatky by mohly být základními pilíři při tvorbě budoucích strategií, jak eliminovat dopady klimatických změn na životy lidí ve vyprahlých oblastech. Dále čtěte: (Obří metanová bomba pod Sibiří. Vědci objevili další potenciální zdroj mohutného úniku nebezpečného plynu).

Zdroj: Pnas.org.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu