Největší větrná turbína světa je skutečný kolos. Může zásobovat energií dvacet tisíc domácností

Energetika 24. srpna 2021 | 09:34 — Lukáš Bauer
Čím větší je větrná turbína, tím efektivnějším nástrojem k výrobě energie se stává. Právě toto je důvodem, proč se větrné elektrárny stále zvětšují do absurdních rozměrů. Nová největší větrná turbína o výšce téměř čtvrt kilometru dokáže elektřinou zásobovat dvacet tisíc domácností.
Další 2 fotografie v galerii
Obří větrná elektrárna dokáže uživit 20 tisíc domů / MingYang Smart Energy

Se stále rostoucí poptávkou po obnovitelných zdrojích energie roste také velikost větrných elektráren. Čím větší totiž větrné turbíny jsou, tím vyšší je jejich celková efektivita a nákladovost. Rozměry, kterých některé z nich dosahují, jsou už vskutku impozantní.

Například čínská společnost MingYang Smart Energy oznámila, že postaví gigantickou větrnou turbínu, která bude větší než obří Haliade-X od společnosti GE. Obří větrná turbína s označením MySE 16.0-242 bude 16megawattovým, 242 metrů dlouhým monstrem, které bude schopné zásobovat elektrickou energií až 20 tisíc domácností.

Obří pobřežní turbína

Nová turbína, která by se měla poprvé roztočit už příští rok, bude mít trojici listů, každý o délce 118 metrů, které budou dohromady zabírat plochu větší než šest fotbalových hřišť. Díky síle větru, která se do těchto gigantických lopatek bude opírat, dokáže turbína dodat ročně až 80 GWh elektrické energie, což je o 45 procent více než největší dosud vyrobená větrná turbína.

Větrná energie je drahá

MySE 16.0-242 bude největší pobřežní větrnou turbínou na světě, přičemž každá jednotka bude schopna napájet 20 000 domácností. Výsledkem tohoto projektu by měl být pokles cen výroby větrné energie na moři, protože větrná energie je dnes jednou z nejdražších na planetě.

Vítr však vyplňuje mezery a nedostatky solárních elektráren, protože dokáže generovat energii právě ve chvílích, kdy je sluneční energie omezena. Větrné elektrárny proto mají své místo na cestě k zelené energii, je však potřeba snížit cenu za jejich výstabu a provoz tak, aby byly dostatečně konkureneschopné. Dále čtěte: (Vesmírný Internet Starlink Elona Muska bude již brzy v Česku. Provoz zahájí už v září).

Zdroj: Newatlas.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu