Americká DARPA přišla s plány šíleného stroje. Obří monstrum bude létat několik metrů nad mořem

Věda a technika 31. května 2022 | 17:58 — Lukáš Bauer
Vědecká divize amerického ministerstva obrany chce vyvinout obří letadlo, které by dokázalo přepravovat náklad na odlehlé základny. Využívalo by přitom takzvaný přízemní dynamický efekt, který vzniká mezi povrchem a nízko letícím strojem. Letoun by se tak pohyboval jen několik metrů nad hladinou moře.
Další 1 fotografie v galerii
DARPA oznámila projekt na bázi sovětské technologie / DARPA / volný zdroj

Minulý týden agentura Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) oznámila nový projekt obřího amerického hydroplánu. Hydroplán s názvem Liberty Lifter bude využívat dynamický přízemní efekt podobně jako některé stroje vyvinuté v sovětském svazu během studené války. Nejznámější z těchto sovětských strojů je takzvaná „příšera z kaspického moře“. Přestože od této technologie bylo sověty později upuštěno, DARPA se domnívá, že si stále zaslouží pozornost.

Liberty Lifter bude využívat přízemní efekt, díky kterému může přepravovat náklady o velikosti lodi, létat mnohem rychleji než loď a přitom je schopné vzlétnout a přistát z vody. Letoun bude využívat efektu kdy vztlak stoupá, jakmile je letoun blízko k zemskému povrchu. Obecně přitom platí, že mezera mezi povrchem a křídlem by se měla rovnat tloušťce křídla.

Mezi lodí a letadlem

Konstrukčně se jedná o letoun, který používá křídla ke generování vztlaku, díky kterému se pohybuje nízko nad hladinou rychlstí až 500 kilometrů za hodinu. Dolní část draku letounu je ale upravena tak, aby mohl fungovat jako plavidlo. Tato technologie má ale několik vážných úskalí, která později ukázala na jejich poměrně omezenou použitelnost.

Stroje jsou omezeny na létání za relativně dobrého počasí a klidného moře. Dalším problémem bylo, že se letoun stával v některých případech velmi obtížně manévrovatelným. Zvládnutí letu s využitím přízemního dynamického efektu je tak složité, že se vývojem těchto strojů žádná země nezabývala od konce studené války.

Znovu oprášená technologie

DARPA si však od nového stroje a znovu oprášené technologie slibuje možnost levné přepravy na dlouhé trasy v oceánu zejména do odlehlých míst, kde je obtížná letecká doprava. Dále čtěte: (Ukrajina požádala NATO o vyspělé hi-tech zbraně. Zde jsou ty nejničivější z nich).

Zdroj: Popular Mechanics, DARPA.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu