Americký neviditelný superbombardér B-2 Spirit byl zachycen službou Google Earth. Vidět ho nyní může každý

Vojenství 06. srpna 2022 | 15:15 — Lukáš Bauer
Stealth bombardér B-2 Spirit, který stojí téměř dvě miliardy dolarů, může proletět nad nepřátelskou základnou s radarovým obrazem o velikosti ptáka. Jedinečná technologie mu tak umožňuje být takřka neviditelný. O to komičtější je snímek ze služby Google Earth, na které je jeden z neviditelných bombardérů zachycen, jak letí poblíž své základny.
Další 1 fotografie v galerii
Technologie Stealth je téměř nevidielná radarovými stanicemi / Depositphotos

Technologie Stealth umožňuje americkému superbombardéru B-2 Spirit letět takřka nepozorován nepřátelskými radary. Tento neviditelný letoun byl však nedávno spozorován a zachycen na službě Google Earth. Tento letoun byl službou Google zachycen nad polem, v Missouri, jen necelých třicet kilometrů od místa, kde se nachází jediná základna těchto letounů na světě.

Tento letoun s pověstí a schopnostmi ninjů proniknout nepřátelskou protivzdušnou obranou, aby zabíjeli bojovníky ISIS v hluboké noci, dává letadlu auru, díky které by mělo být nemožné jej spatřit za denního světla s jednoduchým nástrojem, jako je Google Earth nebo Google Maps.

Unikátní anti-radarová technologie

Letoun B-2 je navržen a vyroben tak, aby dokázal obejít i ty nejpokročilejší systémy protivzdušné obrany na světě. Kromě svých konvenčních navigačních schopností má autonomní systémy, které fungují nezávisle na jakýchkoli pozemních nebo vesmírných vysílačích.

Tento pokročilý bombardér je určen na dálkové lety, a je proto vybaven toaletou, mikrovlnnou troubou, lednicemi a také místem k odpočinku jednoho z pilotů. Samotný kokpit je pak vybaven extrémně pohodlnými sedadly. B-2 je tak nejpokročilejším Stealth letounem na planetě.

Extrémní náklady

Náklady na jeho provoz a výrobu však odpovídají jeho jedinečnosti, a vláda USA byla v minulosti opakovaně kritizována za jejich provoz. Nehledě na jeho astronomickou pořizovací cenu, činí roční výdaje na provoz jednoho letounu 44 milionů dolarů, což z něj dělá také nejdražší letoun ve službách amerického letectva. Dále čtěte: (NASA zažila těžké chvíle. Spojení s klíčovou sondou se jí však podařilo nakonec obnovit).

Zdroj: Popsci, Petapixel

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu