V geologických vrstvách Země něco chybí. Kam zmizela miliarda let je stále záhadou

Věda a technika 31. srpna 2021 | 17:20 — Lukáš Bauer
Vrstvy dávných hornin slouží vědcům jako jednotlivé kapitoly obří knihy historie Země. Z podoby a minerálního a chemického složení jsou vědci schopni určit mnohé z divokých časů, kdy po Zemi běhali dinosauři, nebo explodovala jedna sopka za druhou. Co však vědce dodnes zaráží, je fakt, že téměř třetina těchto geologických záznamů z historie naprosto chybí. Proč tomu tak je, se vědci pokoušejí vysvětlit v nové studii.
Další 2 fotografie v galerii
Odhalené geologické vrstvy v Grand Canonu / Depositphotos

Jednotlivé geologické vrstvy naší planety slouží jako historické záznamy dějin Země. Vědci díky nim mohli rozklíčovat jednotlivé významené události, které zásadním způsobem ovlivnily jak vývoj samotné planety, tak život na jejím povrchu. Již dlouhou dobu se však ví, že některé geologické záznamy zcela chybí. 

Skupina amerických geologů zveřejnila svou novou studii, ve které se zabývají právě nekompletními geologickými záznamy, a to v odborném časopise Geology. Vědci nyní v nové studii zjistili, že ve skutečnosti jich schází mnohem více, než se původně domnívali. Až třetina dějin naší planety tak zůstane naždy neodhalena.

Více než miliarda let prostě chybí

Vědci nazývají chybějící geologické záznamy takzvanou velkou diskordancí. Podle autorů studie je nekompletnost záznamů z historie naší planety patrná na mnoha místech, jako je například kaňon, kterým protéká americká řeka Colorado.

„Ve spodní části kaňonu lze jasně vidět dohromady stlačené horniny. Jejich vrstvy jsou vertikálně. Pak jsou najednou jakoby useknuté a nasedají na ně krásné horizontální vrstvy,“ uvedla Barra Peaková z Coloradské univerzity v Bouldri.

Například v tomto místě je rozdíl mezi jednotlivými obdobími, ze kterých horniny pocházejí, obrovský. Jeden ze skalních podkladů vznikl před 1,7 miliardami lety, hned na něm sedí horniny, které vznikly teprve před 500 miliony lety. Podle výpočtů geologů tedy jen v kaňonu řeky Colorado chybí geologické vrstvy za 1,2 miliardy let. V některých jiných místech planety však tento rozdíl dosahuje až 1,5 miliardy let.

Ledovce a lámání kontinentů

Peaková se s kolegy rozhodla využít výzkumnou metodu zvanou termochronologie, která zkoumá historii teplotních změn v hornině. Když se horninové vrstvy ocitnou pohřbeny ve velké hloubce, stoupající teplota poznamená chemické složení minerálů, z nichž se hornina skládá. Výzkumníci tímto způsobem zkoumali vzorky odebrané z nejrůznějších prastarých vrstev Velkého kaňonu. A zjistili, že jeho historie je mnohem komplikovanější, než dosud předpokládali.

Vědci se dříve domnívali, že absence hornin mohla být způsobena obrovskou horotvornou činností, která zapříčinila jejich rozpad. Nová studie však naznačuje, že k tak obrovskému rozpadu hornin aby se smazala tak dlouhá doba uložená v geologických vrstvách, dojít nemohlo. Část geologů se také domnívala, že svou roli mohly sehrát masivní ledovce, které naši planetu pokrývaly. Nyní se vědci přiklánějí spíše k hypotéze, že za zmizením hornin mohlo být lámání kontinentálních desek. Zda je však hypotéza pravdivá, s jistotou stále nikdo nedokáže říci. Dále čtěte: (Před desítkami miliony let došlo k události, která navždy oddělila Severní ledový oceán od Atlantiku).

Zdroj: Geology.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu