Před desítkami miliony let došlo k události, která navždy oddělila Severní ledový oceán od Atlantiku

Věda a technika 30. srpna 2021 | 06:02 — Lukáš Bauer
Kdybychom se vrátili v čase o jednapadesát milionů let, kdy na Zemi byla všudypřítomná zvýšená vulkanická činnost, byli bychom velice blízko události, která navždy změnila proudění v oceánu a tedy i klimatické poměry na planetě. Jedná se o vulkanickou událost, která oddělila Severní ledový oceán od Atlantiku.
Další 2 fotografie v galerii
Vulkanická činnost oddělila před milliony let dva oceány / Depositphotos

Díky nejnovějšímu výzkumu skupina vědců odhalila geologickou událost, která navždy změnila oceánské proudění tím, že oddělila vody Severního ledového oceánu od Atlantiku. V této době byla na Zemi patrná mnohem větší vulkanická aktivita než dnes, která po sobě zanechala mnoho klimatických změn.

Vědci díky novému výzkumu zjistitli, že před jednapadesáti miliony let došlo k přehrazení mořské cesty mezi Arktidou a Atlantikem tím, že došlo ke vzniku nové pevniny mezi Grónskem a Dánskem. V důsledku změny vodního proudění, které má zásadní vliv na zemské klima a distribuci tepla skrze planetu, došlo k výrazným změnám počasí v mnoha oblastech.

Moderní vědecké postupy

Díky kombinaci sedimentární analýzy na stovkách kilometrů, studiu mikrofosilií a mapování geologických hranic pomocí seismického zobrazování tým výzkumníků vedený geologickým průzkumem Dánska a Grónska (GEUS) zjistil, že díky pozdvihnutí lytosferických desek došlo k oblasti k částečnému oddělení dvou oceánů.

Vědci zjistili, že díky vulkanické aktivitě došlo k vyzdvižení okraje grónské pevniny, což vedlo k vytvoření zcela nové pevniny a výraznému zúžení dosavadní námořní cesty mezi kontinenty. Vědci tedy dospěli k názoru, že nejen růst skleníkových plynů z masivní vulkanické činnosti, ale také tato událost výrazně ovlivnila klima na planetě. Oddělení oceánů také výrazným způsobem narušilo rozložení tepla a kyselost spodních vod oceánu.

Výzkum také ukázal, jak vzniklé pevniny umožňovaly některým druhům savcům migrovat ze svých původních stanovišť. Sopečná aktivita v té době výrazně pozměnila tvar kontinentů a vytvořila celou řadu různých zúžení a mostů, po kterých mohli tvorové vytvářet nové migrační trasy. Dále čtěte: (Vědci odhalili slabá místa na Zemi, která se snadno mohou stát spouští celosvětové krize).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu