Vědci před několika lety identifikovali ve vesmíru záhadný objekt. Vznikl za velmi podivných okolností

Věda a technika 05. září 2021 | 21:55 — Lukáš Bauer
Astronomům se podařilo identifikovat zcela nový typ supernovy, která se zrodila během násilné fúze dvou vesmírných objektů. Tuto jedinečnou supernovu se vědcům podařilo identifikovat díky troskám z této kolosální exploze, které byly objeveny před několika lety.
Další 2 fotografie v galerii
Nový typ supernovy vědci objevili náhodou / Depositphotos

Díky nové analýze vědci objevili zcela nový typ dosud neznámé supernovy. Data totiž naznačují, že tato kolosální vesmírná exploze, která běžně provází hvězdy na sklonku jejich života, byla v tomto případě spuštěna sloučením dvou různých objektů. Vědci se domnívají, že jedním z objektů byla méně hmotná černá díra a tím druhým pravděpodobně neutronová hvězda.

Výsledkem nové studie zaměřené na vesmírnou událost s vědeckým názvem VT J121001+495647, která byla identifikována v roce 2017, je zjištění existence zcela neznámého druhu supernovy. Někteří teoretici přitom již dříve předpokládali, že k takové události může ve vesmíru dojít, její existence však nebyla až dosud nikdy prokázána.

Radioteleskopové pozorování

Supernova byla původně objevena během průzkumu radioteleskopem Very Large Array Sky Survey (VLASS). Během průzkumu byl odhalen velice jasně zářící zdroj rádiového signálu, který se během předchozího průzkumu neobjevil. Existenci tohoto zdroje následně vědci potvrdili díky pozorování z Keckovy observatoře.

Zdrojem záření byly zbytky supernovy interagující s plynem a prachem. Díky tomu, jak se trosky rozpínají, generují se rázové vlny a velké teplo, které vytváří elektromagnetické záření natolik jasné, že je možné ho detekovat i z jiných galaxií. V tomto případě dokonce na vdálenost 480 milionů světelných let.

Binární systém

Díky mnoha dalším pozorováním vědci dokázali provést rekonstrukci historii této supernovy a zjistili nesrovnalosti mezi množstvím hmoty, které naznačovalo, že nepochází pouze z jednoho objektu. S největší pravděpodobností se tedy muselo jednat o binární systém takzvané chonkierovy hvězdy, která se zhroutila v binárním systému jako první do neutronové hvězdy nebo černé díry. Díky tomu vznikla supernova, která byla dříve považována pouze za teoretickou vesmírnou událost. Dále čtěte: (Před desítkami miliony let došlo k události, která navždy oddělila Severní ledový oceán od Atlantiku).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu