Rusko vyneslo do vesmíru tajný vojenský náklad. Trosky rakety ohrozily rušnou rybářskou oblast

Věda a technika 14. září 2021 | 09:42 — Lukáš Bauer
Rusko oznámilo prostřednictvím varovného systému Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) možnou hrozbu, kterou mohou představovat trosky rakety Sojuz, jež vynesla do vesmíru utajovaný vojenský náklad. Jako potencionálně nebezpečná byla označena rozsáhlá frekventovaná rybářská oblast.
Další 2 fotografie v galerii
Rusko vydalo varování, že rušnou rybářskou oblast mohou zasáhnout trosky rakety / Depositphotos

Rusko vyneslo ve čtvtek do vesmíru tajný vojenský náklad pomocí rakety Sojuz a zároveň vydalo varování, že trosky rakety mohou zasáhnout velice frekventovanou rybářskou oblast v Barentsově moři. O možné hrozbě pramenící z dopadu ruské rakety Rusko informovalo prostřednictvím varovného systému Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO).

Souřadnice vnějších hranic rizikové oblasti se nacházely ve středu trojúhelníku mezi ostrovem Hopen, jižním cípem Špicberků a Medvědího ostrova v mezinárodních vodách norského sektoru Barentsova moře. V oblasti přitom během čtvrtka, kdy trosky rakety Sojuz do oblasti dopadly, v mořích operovaly desítky rybářských plavidel.

Tajný náklad

Raketa Sojuz 2.1v, odstartovala ve čtvrtek 9. září z ruského kosmodromu Plesetsk v Archangelské oblasti. Raketa Sojuz po vynesení nákladu do vesmíru po několika hodinách začala sestupovat zpět do atmosféry. Stejná oblast byla Ruskem označena již v minulosti kvůli podobným důvodům.

Náklad, který ruská raketa Sojuz do vesmíru vynesla, byl uveden jako vojenský a přísně tajný. Podle serveru RocketLaunchLive je však pravděpodobné, že se jedná o součást mise Razberg-1, v rámci které Rusko na oběžnou dráhu vynáší optické průzkumné satelity.

Úspěšná ruská raketa

Právě raketa Sojuz 2.1v byla již šestkrát použita k vynesení vojenských satelitů do vesmíru. Sojuz 2 je rodina nosných raket vyvinutých a vyráběných firmou CSKB-Progress v Samaře. Byla vyvinuta z nosiče Sojuz. Tyto nosiče mohou vynést na nízkou oběžnou dráhu až 8500 kg. Dále čtěte: (Speciální těžký tahač Tatra měl neuvěřitelnou sílu. Dokázal bez problému táhnout dopravní letouny).

Zdroj: BarentsObserver.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu