Na Marsu bývaly gigantické sopečné erupce, které si lze jen těžko představit. Jeho atmosféra byla plná smrtelné směsi toxických plynů

Věda a technika 18. září 2021 | 16:08 — Lukáš Bauer
Dnes je planeta Mars sice nehostinným místem pro život, zároveň je ale až na písečné bouře poměrně klidným světem. Před několika miliardami let však na této planetě docházelo k obřím sopečným erupcí takového rozsahu, jaký si lze na Zemi jen těžko představit. Množství toxických plynů v marťanské atmosféře by zahubilo všechen život na miliony let.
Další 2 fotografie v galerii
Obrovské vulkány na Marsu navždy změnily tuto planetu / NASA / JPL / UArizona

Mars je dnes sice velmi nehostinným místem, ve vesmírném měřítku se ale jedná o velice poklidnou planetu. Z nejnovějších měření NASA však vyplývá, že tomu tak rozhodně nebylo vždy. Data totiž naznačují, že před miliardami let probíhaly na Marsu obrovské sopečné erupce, které chrlily do atmosféry miliardy tun toxických látek.

Tyto obří vulkanické erupce, jejichž sílu si lze jen velice těžko představit, probíhaly na rudé planetě přibližně pět set milionů let, což znamená, že raný Mars byl stejně jako Země velice divokým místem bez jakýchkoliv náznaků života. Vědci se domnívají, že každá erupce obřích sopek v oblasti zvané Arabia Terra měla obrovský dopad na marťanské klima a obrovské množství prachu a toxických plynů planetu výrazně ochlazovalo.

Erupce na Zemi neměřitelné

Současné klimatické modely, které vědci využívají, jen ztěží stačí k tomu, aby dokázaly nastínit jaké klimatické podmínky v té době na Marsu panovaly. Marťanské supererupce, což je označení pro nejsilnější erupce s magnitudou osm na Zemi, se do této stupnice nevejdou. Během každého výbuchu sopky v této oblasti bylo do atmosféry vychrleno až 1000 kilometrů krychlových materiálu.

Přestože je to velice dávno co v oblasti Arabia Terra k takovéto aktivitě docházelo, vědci přesto dokázali najít důkazy těchto erupcí. Podařilo se jim to za pomoci dat získaných kompaktním průzkumným zobrazovacím spektrometrem CRISM, který je na palubě sondy Mars Reconnaissance Orbiter. Vědci se nejdříve domnívali, že se v této oblasti nacházejí velké impaktní krátery, později je ale napadlo, že se může jednat o sopečné kaldery obrovských rozměrů. Tyto prohlubně vznikají poté, co supervulkán vychrlí materiál a skála nad uvolněným prostorem se propadne.

Uspořádání sopečných minerálů

Vědci proto hledali pro svou domněnku důkazy, které objevili právě díky datům ze sondy Mars Reconnaissance Orbiter. Díky analýze minerálů v oblasti se ukázalo, že vykazují stejná ložiska, která vznikají právě během silných sopečných erupcí. Trojrozměrná topografická mapa Arabie Terry poté odhalila, jak byly tyto minerály vrstvené. Byly přesně na místě, kde vědci předpokládali. Navíc se jim také podařilo zjistit, že těchto obřích erupcí proběhlo během pěti set milionů let nejméně dva tisíce. Dále čtěte: (Vědci objevili krále prehistorických oceánů. Byl jedním z prvních predátorů na planetě).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu