Vědci objevili tři nové koronaviry. Mohou představovat zárodek nové pandemie

Věda a technika 06. října 2021 | 06:43 — Lukáš Bauer
Uvnitř jedné z mnoha jeskyní v Laosu byly objeveny hned tři nové typy koronaviru u netopýrů. Jedná se o důležitý objev vysvětlující evoluci SARS-CoV-2 a poskytuje další důkazy o tom, že koronavirus nevznikl v laboratoři, jak se spekuluje. Nové koronaviry jsou nejbližšími příbuznými SARS-CoV-2.
Další 2 fotografie v galerii
V jeskyni v Laosu byly objeveny tři nové druhy koronaviru / Wikimedia Commons / Doug Knuth from Woodstock

Skupina vědců v Laosu objevila hned tři nové typy koronaviru, které jsou dosud nejbližšími objevenými příbuznými viru SARS-CoV-2. Nápadná podobnost nových virů také vědcům naznačuje, jak docházelo k evoluci viru a jak dokázal přeskočit z netopýrů na lidi.

Krátce po vypuknutí pandemie v roce 2020 se spekulovalo, že se jedná o virus vytvořený v čínské laboratoři. Postupem času se objevovalo mnoho důkazů, které tuto teorii vyvrací a jedním z nich je i nový objev z jeskyně v Laosu. Nově objevené patogeny jsou dosud nejvíce podobné SARS-CoV-2, které byly popsány. Jedná se také o jediné viry, které mají stejné virové jádro jako SARS-CoV-2.

Desítky let evoluce

Nové viry objevené u netopýrů jsou označované jako BANAL. Z pohledu evoluce dělí viry BANAL od SARS-CoV-2 ještě několik desetiletí a právě to může podle vědců představovat hrozbu. Nově objevené viry totiž mohou získat stejnou schopnost jako SARS-CoV-2 díky speciálnímu proteinu, kterým se virus dokáže dostat do lidských buněk.

Koronavirus SARS-CoV-2 se pomocí takzvaného spike proteinu připojí k lidským buněčným receptorům ACE2, čímž zahájí infekci. Právě tato klíčová část viru je u nových koronavirů se SARS-CoV-2 natolik podobná, že vědci očekávají, že během příštích několika desetiletí může dojít ke stejnému vývoji jako u viru SARS-CoV-2.

Rozdíl mezi koronaviry

Nejedná se o první nález nových koronavirů. Již před časem byly nové koronaviry objeveny například v Kambodži, Thajsku a Japonsku. Tyto koronaviry však nebyly ani zdaleka tolik podobné SARS-CoV-2 jako ty objevené v Laosu. Virům BANAL, stejně jako všem blízkým příbuzným viru SARS-CoV-2, však naštěstí chybí velmi specifická součást pandemického viru známá jako furinové štěpné místo. Vědci si však kladou otázku, jak se to stalo, že SARS-CoV-2 si toto místo vytvořil. Jedna z teorií, se kterou vědci pracují, tvrdí, že mohlo dojít k takzvané rekombinaci s jiným geneticky vzdáleným virovým druhem. Dále čtěte: (Koronavirus se výrazně mění, aby se snadněji šířil. Studie přichází také s radami, jak se proti novým mutacím bránit).

Zdroj: (Research Square).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu