První auto se ve Francii prodalo před 130 lety. Osobní automobil byl doslova revoluční vynález

Auto 10. října 2021 | 08:23 — Anna Novotná
27. srpna 1891 si jistý pan Poupardin, obyvatel města Dornach, objednal u svého známého obchodníka na tu dobu zcela revoluční vynález – osobní automobil. O 37 dní později, tedy 2. října téhož roku byla jeho objednávka vyřízena a dodána. Pan Poupardin se stal první soukromou osobou ve Francii, která si koupila auto. Jednalo se o Peugeot Type 3, čtyřmístný vůz s motorem o výkonu dvou koní.
Další 3 fotografie v galerii
První automobily se vzhledem blížily kočárům / Peugeot

Když s ním jeho šťastný majitel dorazil do rodného Dornachu, způsobil značný rozruch. Není divu. Automobil jakožto zcela nový a převratný stroj byl v té době ještě v plenkách. Někteří v něm viděli módní výstřelek, který brzy odezní, jiný ďáblův vynález vyluzující prazvláštní zvuk a zápach. Někteří však automobilům stejně jako pan Poupardin předpovídali zářnou budoucnost. 

Dnes byste v sedmitisícovém Dornachu napočítali tisíce osobních aut. Na každou domácnost připadá minimálně jedno a mnoho z nich je stejně jako automobil Type 3 pana Paupardina značky Peugeot. Kolébka a současné výrobní centrum významné francouzské automobilky, město Sochaux, totiž leží od Dornachu co by kamenem dohodil.

Název prvního automobilu, Type 3, naznačuje, že mu předcházely ještě Type 1 a Type 2, což je skutečně tak. Opravdu existovaly, ovšem nebyly to modely, které by se daly koupit. Spíš se jednalo o automobilové experimenty. I když dvoumístný automobil Type 2 byl schopen vyvinout rychlost až 20 km/h! Peugeot Type 3 se ovšem zapsal do historie jako první vůz na světě vyráběný sériově. Vyrobil se v počtu 64 kusů a jeden z nich si právě před 130 lety pořídil zmíněný pan Poupardin. 

Tento konkrétní vůz se sice do dnešní doby nezachoval, ale identický s tím, který byl panu Poupardinovi v roce 1891 prodán, si právě v současné době můžete prohlédnout v Muzeu Peugeot Adventure v Sochaux ve Francii. A nejen to, milovníci automobilové historie i současnosti zde objeví spoustu ikonických vozů i dalších produktů, které Peugeot vyráběl (a některé dodnes vyrábí) jako například motocykly, jízdní kola, nářadí, rádia, šicí stroje, mlýnky na kávu a pepř atd. Některé z těchto předmětů se postupem času staly skutečnými legendami.

V těchto dnech si Peugeot připomíná ještě další výročí, a to 26. září 1810. Jedná se o datum založení značky Peugeot. Ta tedy nyní slaví 211 let, a je tak nejstarší aktivní automobilovou značkou na světě. K uctění slavnostního dne přísluší významná událost, a tou je zahájení výroby nového modelu. 29. září 2021 se tedy se ve francouzském závodě skupiny Stellantis v Mulhouse rozjela výroba nového modelu Peugeot 308.  

Právě tento vůz je nejnázornější ukázkou, jak se automobilový svět za 211 let trvání značky změnil. Nový Peugeot 308 uvádí řadu nových a zcela převratných technologií. Jednou z nich je poloautomatická změna jízdního pruhu, automatické přizpůsobení rychlosti v zatáčkách, revoluční maticové světlomety, systém sledování mrtvého úhlu fungující na vzdálenost až 75 metrů aj. Obrovský posun nastal i v nabídce pohonů. Nový Peugeot 308 bude nabízen jako benzín, diesel i plug-in hybrid s dvěma výkonovými variantami. V roce 2023 dorazí i jako 100% elektromobil a mild-hybrid. Kdo by uvěřil, že od jeho prapředka Peugeotu Type 3 ho dělí jen 130 let? 

V počátcích výroby motorem poháněných vozů předpověděl průkopník automobilismu Armand Peugeot, že se díky automobilu z firmy Peugeot stane jeden z nejdůležitějších průmyslových podniků ve Francii. A tato předpověď se do puntíku splnila. Dnes je značka Peugeot zastoupena ve 160 zemích, a od roku 1891 prodala téměř 75 milionů vozů. 

 Zdroj: Peugeot

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu