Česká armáda dostane do výzbroje těžká vozidla Tatra. Tentokrát palivové cisterny

Auto 19. října 2021 | 19:44 — Lukáš Bauer
Na brněnském veletrhu IDET ve čtvrtek 7. října podepsali zástupci společnosti Tatra Trucks a státního podniku VOP CZ smlouvu na dodávku 18 vozidel Tatra Force pro nové pojízdné palivové cisterny pro potřeby Armády České republiky. Zakázka navazuje na podobný kontrakt z minulého roku.
Další 2 fotografie v galerii
Těžká vozidla z kopřivnice si poradí s kde jakým terénem / Tatra Trucks

Armáda České republiky využívá nejrůznější konfigurace vozidel na podvozcích Tatry. Tentokrát dostane armáda do výzbroje zbrusu nové paliové cisterny a tahače. Speciální podvozky Tatra umožňují vojákům mobilitu i v těch nejtěžších terénech, proto je s oblibou využívají na nejrůznější mise.

Podle nově podepsané smlouvy kopřivnická společnost dodá státnímu podniku VOP CZ celkem 15 kusů podvozků Tatra Force 8 x 8 pro cisternové nástavby a 3 tahače Tatra Force 6 x 6 k tahání palivových cisteren na návěsu. Dodávky se uskuteční v letech 2022 až 2023.

Služba na vojenských letištích

Kontrakt představuje naplnění opce vyplývající z předchozí smlouvy na 7 podvozků pro cisterny a 2 tahače ze září minulého roku. Kopřivnická Tatra Trucks tak pokračuje v dodávkách vojenských vozidel a podvozků pro Armádu České republiky, jež je jejím významným a strategickým partnerem. Nová cisternová vozidla armádě dodá státní podnik VOP CZ, cisternové nástavby vyrobí další tradiční partner kopřivnické firmy.

Nové cisternové automobily budou sloužit na třech základnách leteckých sil Armády České republiky, konkrétně na základně Praha-Kbely, Čáslav a Náměšť nad Oslavou. Cisternové vozidlo CAPL-16M1 na podvozku Tatra Force 8 x 8 je navrženo jako speciální plnička pohonných hmot pro leteckou techniku dle standardů NATO s nádrží o objemu až 17 300 litrů.

Těžké tahače Tatra

Tahače Tatra Force 6 x 6 jsou určeny pro cisternové návěsové soupravy CNS s nádrží o objemu v rozmezí 34 000 až 45 000 litrů paliva. Oba typy automobilů jsou opatřeny kabinami TATRA s možností dodatečného pancéřování a lze na ně instalovat multispektrální mobilní maskovací soupravy. Dále čtěte: (Mezikontinentální rakety ICBM spadnou z čistého nebe. Obrana proti nim je složitá).

Zdroj: Tatra Trucks.

Témata: Tatra, vozidlo, armáda, tahač
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu