Amatérský potápěč našel na mořském dně prastarý artefakt. Patřil rytíři z dob křižáků

Věda a technika 20. října 2021 | 19:50 — Lukáš Bauer
Izraelský amatérský potápěč Shlomi Katzin objevil na mořském dně více než 900 let starý meč, který pravděpodobně patřil křižáckému rytíři. Ke vzácnému meči ho dovedly střepy keramiky, které na mořském dně zahlédl.
Další 2 fotografie v galerii
Meč objevený na mořském dně je součástí křižácké historie (ilustrační foto) / Pixabay

Moře vydalo amatérskému potápěči Shlomi Katzinovi vzácný křižácký meč, který na mořském dně ležel více než devět set let. O jedinečném objevu z dob křižáků informovala izraelská agentura pro staré památky (IAA). Mořskými korály porostlý meč bude podle památkové agentury nyní odborně vyčištěn.

Potápěč si při svém ponoru nejprve na mořském dně všiml množství úlomků keramiky a dalších předmětů. Když se je vydal prozkoumat, zjistil, že se mezi těmito předměty nachází také čepel téměř metr a půl dlouhého meče, který se na povrch dna dostal díky přesunu písku. Potápěč uvedl že se bál, aby se nezasypal znovu pískem, a proto meč raději z vody vyzvedl.

Zachovalá křižácká zbraň

Přestože je meč celý porostlý, experti se domnívají, že bude velice dobře zachovalý. Vědci nyní budou meč profesionálně čistit, poté bude meč, který pochází z pobřeží pod pohořím Karmel, vystaven pro veřejnost.

Tento křižácký meč pochází totiž z místa, které bylo v dávných dobách hojně využíváno jako přírodní kotviště, kde byly lodě chráněny před bouřemi. Zdejší podmínky lákaly do oblasti obchodní lodě před čtyřmi tisíci lety. Díky tomu zde bylo objeveno už velké množství nejrůznějších artefaktů.

Pohřbeny pískem

Velké množství artefaktů je však dodnes pohřbeno pod vrstvou písku, stejně jako byl i tento meč. Mořské bouře totiž s písečným dnem hýbou a přesouvají velké množství písku, takže se čas od času nějaké nové předměty mohou objevit. Dále čtěte: (Mořští badatelé objevili vrak lodi, která beze stopy zmizela v 70. letech. Pátrali po něm desítky let).

Zdroj: CNN.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu