Další rána pro automobilový průmysl je na obzoru. Dochází totiž hořčík a jeho cena poroste

Auto 16. listopadu 2021 | 10:32 — Lukáš Bauer
Evropské automobilky čeká pravděpodobně další zkouška ohněm. K problémům s čipy se totiž přidává negativní vývoj hořčíku, jehož významný producent, kterým je Čína, výrazně omezil jeho těžbu. K tomuto rozhodnutí se Čína uchýlila v rámci opatření proti uhelné krizi, kterou v současné době řeší. Čína na světový trh dodává více než tři čtvrtiny produkce.
Další 2 fotografie v galerii
Nové automobily jsou stále velice nedostatkovým zbožím / Pixabay

Čína jakožto největší dodavatel hořčíku na světový trh v posledních týdnech omezila jeho produkci. Hořčík je přitom v dnešní době nedílnou součástí výroby autombilů a nejen evropské automobilky se již připravují na jeho nedostatek, který může opět zkomplikovat dodávky některých součástí.

Experti již upozorňují, že pokud Čína produkci v dohledné době nezvýší, hořčíku začne být na trhu nedostatek a cena kovu se začne prudce zvyšovat. Hořčík se využívá v automobilovém průmyslu především jako součást kompozitních materiálů, které snižují hmotnost vozů.

Klíčová příměs slitin

Hmotnost aut je navíc stále větším tématem, protože při přechodu na elektromobilitu hraje váha obrovskou roli. Právě hmotnost automobilu je totiž klíčová pro zachování důležitých parametrů, jako je dojezd, rychlost a další. 

Například mladoboleslavská Škoda Auto má hořčíku dostatek a případné výpadky by nemusely znamenat omezení. Společnost Škoda Auto využívá hořčík především pro výrobu slitin hliníku, tedy například pro výrobu dílů do motorů, převodovek a hliníkových kol.

Globální problémy

Mnozí výrobci již zajistili pro svou výrobu vozidel dostatek nových křemíkových čipů, na obzoru se tak ale nejspíše objevuje další problém. Už nyní je přitom běžné, že zákazníci čekají na nový vůz třeba i jeden rok. Pokud se vývoz hořčíku z Číny nevrátí na původní úroveň, pak se tyto čekací lhůty mohou ještě prodloužit. Tento trend má také za následek nedostatek ojetých automobilů v bazarech. Většina lidí totiž s prodejem váhá, a autobazary tak nemají co prodávat.  Dále čtěte: (Technologický zázrak. Mozkový implantát umožnil ochrnutému muži překládat myšlenky do textové podoby).

Zdroj: Greencancogress.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu