Kočky bedlivě sledují každý váš krok. Lhostejnost jen předstírají a přesně ví, kde se nacházíte

Věda a technika 17. listopadu 2021 | 10:50 — Lukáš Bauer
Skupina japonských vědců prováděla výzkum kočičího chování a odhalila, že svou lhostejnost jen předstírají. Kočky totiž své majitele sledují doslova na každém kroku, a to i v případě, že nemají vizuální kontakt. Díky zvukům jsou schopné přesně určit v jaké místnosti se člověk právě nachází.
Další 2 fotografie v galerii
Kočky často předstírají lhostejnost, přitom vás pečlivě sledují / Unsplash

Kočky někdy mohou vypadat, jako že jim je život kolem nich lhostejný. Jak však naznačuje nový výzkum japonských vědců, opak je pravdou. Kočky totiž, jak vědci zjistili, dokáží člověka velmi pozorně sledovat, a to i ve chvíli, kde se nachází mimo jejich zorné pole. Skupina vědců prováděla s kočkami řadu experimentů, které toto chování koček dokazují.

Podle závěrů výzkumu se kočky o své majitele zajímají mnohem víc, než se na první pohled zdá. Dělají to však na rozdíl od psů zcela nenápadně.

Jednoduchý zvukový test

Biologové sledovali kočky umístěné do speciálně vybavených výběhů s reproduktory, které vydávaly různé zvuky, a sledovali, jak na tyto zvukové podněty kočky reagují. Celkem v rámci pokusu vědci sledovali osmdesát různých koček a jejich majitelů. Vědci ze všech účastníků vytvořili tři skupiny, kterým pouštěli z reproduktorů vždy určité zvuky, které vydávají jejich majitelé stejně jako cizí lidé a ostatní hluk.

Pozorovatelé poté hodnotili míru překvapení, které bylo na kočce patrné, když uslyšela daný zvuk. Z výsledků testů vyplynulo, že kočky byly nejvíce překvapeny, když slyšely hlas svého majitele puštěný zevnitř ohrady a poté z prostor mimo ohradu. Kočky taková situace velice zarazila, protože ji nepředpokládaly.

Mentální mapa okolí

Kočky přitom velice pozorně sledovaly kde se jejich majitel nachází, a bylo vidět jisté rozrušení. Vědci proto usuzují, že si vytvářejí jakousi mentální mapu svého blízkého okolí, kterou podvědomě používají ke sledování. Vytváření takové mapy je velice náročnou činností, kterou většina tvorů na planetě neovládá. Dále čtěte: (Elektrické monstrum z Amazonie. Tohoto úhoře byste potkat v řece opravdu nechtěli).

Zdroj: Plos One.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu