Zvláštní chování kosatek budí obavy. Ve středomoří už zničily několik lodí

Věda a technika 31. srpna 2022 | 07:40 — Lukáš Bauer
V posledních dvou letech vědci dostávají stále častěji zprávy o tom, že kosatky napadají lodě a v několika případech je dokonce i poničily. Nejvíce těchto incidentů bylo zaznamenáno v oblasti Gibraltaru a u pobřeží Portugalska. Vědci se domnívají, že se může jednat o určitou formu hravého chování kosatek.
Další 1 fotografie v galerii
Chování kosatek ohrožuje plující lodě / Depositphotos

Během uplynulých dvou let byla zaznamenána celá řada případů, kdy skupina kosatek naráží zespodu do plujících lodí. V několika případech dokonce došlo k poškození lodního šroubu nebo kormidla. Nejvíce případů se stalo v oblasti Gibraltaru, u břehů Španělska a Portugalska. Vědci toto chování kytovců zkoumají, ale zatím nedokáží přesně říci, zda se jedná o útok nebo hru.

Vědci se však obecně přiklánějí spíše k teorii, že se jedná o určitou formu interakce kosatek s neznámým objektem na hladině, tedy o hravé chování. V případě, že by se jednalo o cílený útok, kosatky by pravděpodobně narážely do lodě s větší intenzitou, v takovém případě by menší loď dokázaly bez větších problémů převrátit.

Inteligentní tvorové

Tito kytovci jsou velice inteligentní, proto se vědci domnívají, že je jen může zajímat jak lodní šroub loď pohání. Kytovci však nemají končetiny, pokud chtějí tuto část plavidla prozkoumat z blízka, nezbývá jim než do ní narazit. Kosatky jsou obecně vzato velice zvědavé, a proto je tato hypotéza velice pravděpodobná.

Kosatky se také velice často k lodím přibližují a to na velice těsnou vzdálenost. Existují také případy kdy velryba dokonce skočila na příď lodi. Existuje teorie, že kytovci tímto způsobem prostě testují něco co neznají. 

Útok na člověka nebyl zdokumentován

Útoky kosatek na lidi jsou ve volné přírodě velice vzácné a dosud nebyl v podstatě žádný prokázán. Existují záznamy o incidentech, ale ve všech případech se spíše jednalo o nechtěnou záležitost. Všechny incidenty, které byly hlášeny z oblasti kolem Španělských a Portugalských břehů se obešly bez zranění. Dále čtěte: (Vědci chtějí oživit dávno vyhynulého tvora. Tasmánský tygr zmizel po roce 1933).

Zdroj: Newsweek, iRozhlas

Témata: kosatka, loď, chování, útok
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu