Kosatky si troufnou i na největšího tvora planety. Naznačují to nejnovější zjištění

Věda a technika 30. ledna 2022 | 18:00 — Lukáš Bauer
Kostatky jsou známé svými velice sofistikovanými útoky na svou kořist. Tito velice inteligentní mořští savci také často loví ve skupinách, a mohou si tak troufnout i na opravdu velkou kořist. Nikdy se však neprokázalo, že kosatky mohou ulovit i největšího tvora planety, až nyní.
Další 2 fotografie v galerii
Kosatka si ve smečce troufne i na plejtváka obrovského / Depositphotos

Největším predátorem našich oceánů je kosatka dravá, která je schopna díky vysoké inteligenci využívat k lovu složité taktiky. Biologové již dlouho vědí, že kosatky si za svou kořist vybírají takové tvory jako obrovské žraloky bílé, nikdy se však neprokázalo, že se potravou kosatek může stát i plejtvák obrovský - největší tvor naší planety.

Již dříve kolovaly neověřené historky o tom, že kosatky plejtváky napadají, až dosud se však nikdy tato tvrzení nepotvrdila. V uplynulých letech však přírodovědci zaznamenali hned několik útoků, které dokazují, že kosatky si troufnou i na tyto tvory. Plejtváci přitom mohou měřit až třicet metrů na délku. Své poznatky popsali vědci ve studii, která vyšla v odborném časopise Marine Mammal Science.

Zvláštní zvyky kosatek

Podle přírodovědců došlo k několika útokům smečky kosatek na plejtváky obrovské, přičemž ve všech případech byly vedeny samicemi. Vědci tyto útoky popsali v nebývalých detailech a zdůraznili několik zajímavých zjištění. Mezi to největší překvapení patří, že během toho, kdy kosatky plejtváka zabíjejí, opakovaně vplouvají do jeho tlamy a žerou jeho jazyk.

„Předložili jsme teď důkazy o kosatkách, které zabily plejtváky obrovské: dva kusy během 16 dní v roce 2019 a třetí roku 2021. Pozoruhodné je, že první ulovená velryba byla podle všeho zcela zdravý dospělý exemplář,“ uvedli autoři studie.

Brutální útok

Všechny útoky, které vědci pozorovali, se odehrály na jednom místě - u Bremer Bay v Západní Austrálii ve vzdálenosti necelých šedesáti kilometrů od pobřeží. Vědci předpokládají, že pozorované útoky ale zdaleka nebyly jediné. Jedno z pozorování proběhlo v březnu 2019, kdy kosatky napadly zdravou dospělou velrybu o délce asi 20 metrů. Útok kosatek byl podle vědců velice rychlý a brutální a kosatky některé části plejtváka během chvíle ohlodaly na kost.

Jelikož takto obrovský plejtvák může vážit i sto padesát tun, skýtá potravu pro mnoho tvorů. Během chvíle se u něj shromáždily desítky dalších kosatek, mořští ptáci a mnoho druhů ryb. Ještě po několika dnech, kdy se vědci na místo, kde byla velryba zabita, vrátili, na hladině byla obrovská mastná skvrna, jak z mrtvého těla na dně stoupal tuk. Jedná se tak o jasný důkaz, že kosatky mohou na svůj jídelníček zařadit jakéhokoliv mořského tvora. Dále čtěte: (Německá expedice objevila hluboko v moři poblíž Antarktidy obrovské množství zvláštních ryb).

Zdroj: Marine Mammal Science, The Guardian.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu