Německá expedice objevila hluboko v moři poblíž Antarktidy obrovské množství zvláštních ryb

Věda a technika 17. ledna 2022 | 14:34 — Lukáš Bauer
Expedice německých polárníků informovala o fascinujícím objevu ve Weddelově moři u Antarktidy. V hlubinách těchto chladných vod totiž zjistila přítomnost obrovského množství takzvaných ledovek - ryb, které dokáží přežít v těchto extrémně chladných podmínkách. Množství hnízd, které v moři vědci objevili, je překvapilo.
Další 1 fotografie v galerii
Takzvané ledovky dokáží přežít ve velice chladných vodách / Wikimedia Commons / Rusel

V chladných vodách kolem Antarktidy žije mnohem více ryb, než se dosud předpokládalo. Důkazem je tomu nejnovější zjištění německé polární expedice, která objevila obrovské množství ryb zvaných ledovky. Tyto ryby se ve Weddelově moři vyskytují v takovém množství, které nikdo nepředpokládal.

Podle informací německých polárníků se v hlubinách tohoto ledového moře na ploše 240 kilometrů čtverečních nachází nejméně 60 milionů hnízd těchto zvláštních ryb. Nový objev je jen dalším důkazem toho, jak málo jsou tyto oblasti prozkoumané.

Speciální zařízení

Vědci už během minulých expedic pozorovali větší množství kolonií těchto ryb, které dokáží přežívat v ledovém prostředí, ale velikosti kolonie, kterou objevili nyní, se ani zdaleka neblížila. Na oblast, kde se ryby líhnou, narazil tým vědců pod vedením polárníka Autuna Pursera z Institutu Alfreda Wegenera v německém Bremerhavenu poblíž Filchnerova ledového šelfu.

K výzkumu oblasti vědci využili velké tažné zařízení s názvem OFOBS, které je taženo ledoborcem několik metrů nad mořským dnem. O této oblasti je totiž známo, že se v ní nachází teplý proud, který oproti okolí vodu v hlubinách ohřívá asi o dva stupně Celsia. Vědci doufali, že díky zařízení objeví něco zajímavého, novým objevem byli ale zcela zaskočeni. Polárníci předpokládají, že tato rybí hnízda jsou bohatým potravinovým zdrojem mnoha druhů tvorů, jako jsou například tuleni.

Potrava tuleňů

„Spousta tuleňů Weddellových tráví většinu času v těsné blízkosti rybích hnízd. Víme to z historických záznamů i z čerstvých údajů o sledování z naší plavby. Hnízda se nacházejí přesně v místech, kde dochází k přílivu teplejší vody. Může to samozřejmě být jenom náhoda, takže musíme provést další výzkumy. Zatím ale pozorované údaje o tuleních ukazují, že se opravdu potápějí do hloubek, v jakých jsme našli rybí hnízda, takže z nich opravdu mohou získávat potravu,“ uvedl Purser. Dále čtěte: (Tato obří říční ryba žila více než 70 milionů let. V loňském roce však pravděpodobně vyhynula).

Zdroj: Current biology, Česká televize.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu