Vraky plavidel z druhé světové války stále častěji mizí beze stopy. Experti se domnívají, že vědí, co za tím stojí

Věda a technika 23. listopadu 2021 | 18:53 — Lukáš Bauer
Druhá světová válka byla nejstrašnějším válečným konfliktem v historii, který po sobě zanechal na mořském dně obrovské množství vraků lodí i ponorek. Polohy mnoha z těchto vraků jsou dobře známé. Vědci si však v poslední době stále častěji všímají, že vraky lodí z druhé světové války beze stopy mizí.
Další 1 fotografie v galerii
Vraky plavidel z druhé světové války jsou vyzvedávány z mořského dna kvůli kovům / Pixabay

Druhá světová válka byla nejhorším válečným konfliktem v dějinách lidstva. Vyžádala si podle odhadů až 85 milionů obětí. Odehrávala se převážně na pevnině, ale také ve vzduchu a na moři. Právě na mořském dně se nacházejí tisíce vraků nejrůznějších plavidel a ponorek. Jen kolem britského pobřeží jsou tisíce vraků plavidel z druhé světové války.

Záhadně mizí

Lovci vraků a nejrůznější průzkumné expedice velké množství těchto vraků objevily a zmapovaly jejich polohu. Přesto tyto námořní expedice v posledních letech zaznamenaly zvláštní trend. Stále více těchto vraků doslova mizí beze stopy. 

Experti z oboru mořské archeologie se domnívají, že jsou vraky atraktivní pro takzvané lovce kovů. Vraky plavidel totiž obsahují spoustu drahých kovů a slitin, které se vyplatí z moře vyzvednout a prodat. Ve vracích se totiž nachází obrovské množství mědi, bronzu, mosazi a dalších hodnotných kovů.

Kovy z před atomové doby

Vědci také poznamenali, že kovy vyrobené před druhou světovou válkou mohou být nesmírně cenné pro některá odvětví. Byly totiž vyrobeny v době před jadernými zkouškami, což znemaná, že neobsahují žádné stopy radiace.

Kovy s malou nebo žádnou stopou záření jsou schopny poskytovat mnohem přesnější údaje pro jemně laděné přístroje od Geigerových počítačů po vesmírné senzory. Mohou mít tedy obrovskou cenu. A právě to zřejmě láká lovce, které vraky z mořského dna vyzvedávají. Dále čtěte: (Hledači kovů objevili na Rakovnicku vzácné šperky nevyčíslitelné hodnoty. Pocházejí ze stěhování národů).

Zdroj: Expres.co.uk.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu