Speciální žvýkačka místo roušky. Vědci prokázali, že snižuje množství koronaviru ve slinách na minimum

Věda a technika 29. listopadu 2021 | 09:32 — Lukáš Bauer
Pandemie koronaviru SARS-CoV-2 je opět v plné síle a po dvou letech usilovného boje je konec stále v nedohlednu. Vědci se proto stále snaží vyvinout nové a nové techniky, kterými by virus oslabili nebo přemohli. Jednou z novinek je speciální žvýkačka, která by mohla fungovat jako rouška. Dokáže totiž snížit obsah virových částic ve slinách na úplné minimum.
Další 1 fotografie v galerii
Vědci dokáží množství viru ve slinách zredukovat na minimum díky žvýkačce / Pixabay

Nejen evropské země přistupují v souvislosti s masivním šířením koronaviru napříč kontinety ke stále přísnějším opatřením. Jelikož se koronavirus šíří především v kapénkách při vydechování, kašlání a mluvení, vědci se stále častěji zaměřují v rámci svých výzkumů na omezení virových částic ve slinách. Jedním ze slibných experimentů je použití speciální žvýkačky, která množství viru ve slinách sníží až o 95 %, a může tak být velice účinnou prevencí šíření pandemie.

Pandemie onemocnění covid-19 si na celém světě vyžádala již přes pět milionů obětí a nejen evropské země právě prožívají další vlnu šíření viru. Boj s pandemií ztěžuje nízká proočkovanost v mnoha zemích a také nové varianty koronaviru SARS-CoV-2 s mnohonásobně vyšší virální náloží a infekčností.

Virus se šíří především slinami

Standardní opatření k omezení šíření infekce zahrnují zejména překrytí dýchacích cest rouškami či respirátory a omezení sociálního kontaktu. To vede například k nižší koncentraci aerosolů v interiérech budov. Ani přísnější restrikce však zjevně nestačí k zabránění šíření dominantní a mnohem infekčnější delta varianty, která momentálně trápí především země starého kontinentu.

Podle předešlých studií je virová nálož lidí nakažených delta variantou přibližně tisíckrát vyšší než u jedinců nakažených původní variantou, která se začala šířit v Číně před téměř dvěma lety. Virus se replikuje ve slinných žlázách a je detekován ve slinách symptomatických i asymptomatických pacientů. Množství viru ve slinách koreluje se závažností příznaků nemoci včetně ztráty čichu a chuti.

Snížení množství viru

Snížení množství virových částic v dutině ústní tak představuje potenciálně extrémně důležitou a dosud nevyužitou strategii ve válce proti koronaviru. Dosud málo vyzkoušenou metodou v boji proti SARS-CoV-2 je snižování virální nálože v dutině ústní. Tým amerických vědců publikoval výsledky studie, ve které testoval účinnost žvýkačky obsahující proteinový receptor ACE2, který virus využívá k proniknutí do buněk hostitele.

Při experimentech, které zahrnovaly testování na slinách a výtěrech ústní dutiny nakažených lidí, se virové částice přichytávaly na ACE2 proteiny ve žvýkačce. Autoři studie se domnívají, že užívání této žvýkačky by mohlo významně omezit šíření viru, a to zejména v oblastech s nízkou očkovaností nebo v rozvojových zemích, které trpí nedostatkem vakcín. Dále čtěte: (Molekuly z jedovaté rostliny zvané smrtící mrkev jsou vysoce účinným antivirotikem. Dokáží blokovat všechny varianty koronaviru).

Zdroj: Molecular Therapy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu