V Anglii bylo objeveno množství podivně pohřbených koster. Patřily asi dávným zločincům

Věda a technika 13. února 2022 | 08:00 — Lukáš Bauer
Na římském hřbitově v Anglii bylo objeveno velké množství kosterních pozůstatků. Většina objevených koster měla navíc useknutou hlavu a není tedy pochyb o tom, že tito lidé byli v dávných dobách popraveni. Vědci se domnívají, že se může jednat o pohřebiště zločinců a vyvrhelů.
Další 2 fotografie v galerii
Některé z objevených koster měly useknuté hlavy / Pixabay

Archeologové v Anglii objevili celkem čtyřicet koster, z nichž některé objevili pohřbené s oddělenou lebkou na starověkém římském pohřebišti, které bylo objeveno během záchranných prací při stavbě železniční trati. V oblasti, která leží necelých osmdesát kilometrů severozápadně od Londýna, vědci již dříve objevili pozůstatky 2000 let starého města.

Velké naleziště

V oblasti bylo objeveno také značné množství artefaktů v podobě římských mincí, olověných závaží, zdobených broží, zvonů a dalších prastarých předmětů. Tyto artefakty byly objeveny taktéž během záchranných archeologických prací v rámci výstaby železniční trati s názvem HS2. Projekt je hlavním moderním železničním systémem, který po dokončení v roce 2040 propojí velkou část země.

„Tyto vykopávky jsou významné tím, že poskytují nejen jasnou charakteristiku tohoto římského města, ale také důležité poznatky o složení jeho obyvatel,“ uvedl k objevu Robert Brown z COPA JV, konsorcia archeologických dodavatelů spolupracujících s HS2.

Čtveřice z nalezených koster byla sťatá s lebkami umístěnými mezi nohama nebo blízko chodidel, pravděpodobně kvůli jejich postavení ve společnosti. Vědci se domnívají, že se mohlo jednat o zločince nebo jiné vyvržené tamní společností. Dekapitace totiž byla jednou ze čtyř hlavních metod poprav, jež byly scvhálené římským právem.

Popravení lidé

V těchto případech vědci často už nedokáží určit, zda byly hlavy odstraněny před smrtí, nebo po smrti. Někdy je však patrné i po staletích oddělení hlavy ostrým předmětem, jako tomu bylo i v těchto případech. Celé pohřebiště bylo také rozděleno do dvou různých oblastí, což naznačuje, že hřbitov mohl být organizován podle kmene, rodiny nebo etnické skupiny. Dále čtěte: (U pobřeží amerického státu Rhode Island byla údajně objevena dávno ztracená loď, na které se plavil slavný kapitán Cook).

Zdroj: Smithonianmag, Nypost.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...