V Anglii bylo objeveno množství podivně pohřbených koster. Patřily asi dávným zločincům

Věda a technika 13. února 2022 | 08:00 — Lukáš Bauer
Na římském hřbitově v Anglii bylo objeveno velké množství kosterních pozůstatků. Většina objevených koster měla navíc useknutou hlavu a není tedy pochyb o tom, že tito lidé byli v dávných dobách popraveni. Vědci se domnívají, že se může jednat o pohřebiště zločinců a vyvrhelů.
Další 2 fotografie v galerii
Některé z objevených koster měly useknuté hlavy / Pixabay

Archeologové v Anglii objevili celkem čtyřicet koster, z nichž některé objevili pohřbené s oddělenou lebkou na starověkém římském pohřebišti, které bylo objeveno během záchranných prací při stavbě železniční trati. V oblasti, která leží necelých osmdesát kilometrů severozápadně od Londýna, vědci již dříve objevili pozůstatky 2000 let starého města.

Velké naleziště

V oblasti bylo objeveno také značné množství artefaktů v podobě římských mincí, olověných závaží, zdobených broží, zvonů a dalších prastarých předmětů. Tyto artefakty byly objeveny taktéž během záchranných archeologických prací v rámci výstaby železniční trati s názvem HS2. Projekt je hlavním moderním železničním systémem, který po dokončení v roce 2040 propojí velkou část země.

„Tyto vykopávky jsou významné tím, že poskytují nejen jasnou charakteristiku tohoto římského města, ale také důležité poznatky o složení jeho obyvatel,“ uvedl k objevu Robert Brown z COPA JV, konsorcia archeologických dodavatelů spolupracujících s HS2.

Čtveřice z nalezených koster byla sťatá s lebkami umístěnými mezi nohama nebo blízko chodidel, pravděpodobně kvůli jejich postavení ve společnosti. Vědci se domnívají, že se mohlo jednat o zločince nebo jiné vyvržené tamní společností. Dekapitace totiž byla jednou ze čtyř hlavních metod poprav, jež byly scvhálené římským právem.

Popravení lidé

V těchto případech vědci často už nedokáží určit, zda byly hlavy odstraněny před smrtí, nebo po smrti. Někdy je však patrné i po staletích oddělení hlavy ostrým předmětem, jako tomu bylo i v těchto případech. Celé pohřebiště bylo také rozděleno do dvou různých oblastí, což naznačuje, že hřbitov mohl být organizován podle kmene, rodiny nebo etnické skupiny. Dále čtěte: (U pobřeží amerického státu Rhode Island byla údajně objevena dávno ztracená loď, na které se plavil slavný kapitán Cook).

Zdroj: Smithonianmag, Nypost.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře