Americké stíhačky s nejmodernějšími technologiemi se stěhují do východoevropských zemí

Vojenství 26. února 2022 | 10:52 — Mirka Malá
Americké letectvo a letectvo NATO posilují svoje pozice ve východní Evropě. A meričané posílají i svoje absolutně nejmodernější stíhačky.
Další 1 fotografie v galerii
Stíhačky doplnily palivo za letu nad Polskem / US Air Force (volný zdroj foto)

Šest amerických stíhaček F-35A Lightning II bylo ve čtvrtek rozmístěno z Německa do několika zemí na východním křídle NATO. Připojí se tak ke stávajícím stíhačkám F-16 Fighting Falcon a F-15 Eagle v Polsku, Estonsku, Litvě a Rumunsku, jak potvrdilo americké letectvo v Evropě.

F-35 je technologicky nejvyspělejší stíhačkou současnosti

Přítomnost nejpokročilejšího stíhacího letounu signalizuje schopnost rychlé reakce, pokud Rusko rozšíří svou ofenzivu mimo ukrajinské hranice a do zemí NATO. F-35A může fungovat kromě jiného také jako centrum pro předávání informací o zaměřování a dalších dat mezi ostatními stíhačkami USA a NATO v regionu, pokud by aliance potřebovala rychle reagovat na ruskou agresi.

Šest strojů F-35A přilétlo na své nové pozice poté, co ministerstvo obrany v úterý slíbilo poslat až osm stíhaček typu Lightning II, které dorazily na leteckou základnu Spangdahlem v Německu ze základny Hill Air Force Base v Utahu.

Stíhačky na svých východoevropských pozicích nebudou ale jen čekat. Budou také nacvičovat sdílení dat zaměřování a dalších informací ze senzorů mezi F-35A a evropskými stíhačkami. Oficiální představitelé také očekávají, že několik typů strojů bude společně cvičit taktiku.

Podle oficiálních informací z americké strany ve Spangdahlemu v Německu zůstane asi 200 lidí, zatímco dalších 100 letců se přesunulo dále na východ. Také čtěte: Jak nebezpečný může být Černobyl v ruských rukou. Je stále velmi radioaktivní.

Zdroj: Defence News.

Související články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu