Radioaktivita v Černobylu po bojích vzrostla na dvacetinásobek. Sarkofág ale údajně poškozen nebyl

Věda a technika 26. února 2022 | 19:38 — Lukáš Bauer
Podle dostupných informací vzrostla úroveň radioaktivity v okolí nechvalně proslulé jaderné elektrárny Černobyl až na dvacetinásobek běžně naměřených hodnot. Stalo se tak po těžkých bojích o tuto vyřazenou jadernou elektrárnu, nedošlo však k poškození samotného sarkofágu, který brání únikům ze samotného reaktoru.
Další 2 fotografie v galerii
Nad opuštěným městem Pripjať se tyčí nový sarkofág / Depositphotos

Podle dat měření radioaktivity v okolí jaderné elektrárny Černobyl na Ukrajině vzrostla v oblasti výrazným způsobem radioaktivita. Stalo se tak po těžkých bojích, které v oblasti probíhají v rámci ruské invaze. Podle expertů však nemuselo dojít k žádnému poškození samotného sarkofágu. Zvýšenou radiaci totiž pravděpodobně zavinila nadměrná aktivita v oblasti a průjezd těžké vojenské techniky.

Vyřazená jaderná elektrárna Černobyl je okupována útočícími ruskými vojáky od čtvrtka 24. února poté, co ruský prezident Vladimir Putin v časných ranních hodinách zahájil rozsáhlou invazi na Ukrajinu. Podle Anny Kovalenko, ukrajinské vojenské expertky, jsou na místě stále ukrajinští inženýři, kteří mají za úkol udržovat radioaktivitu na bezpečných mezích.

Radioaktivita v půdě

On-line data z automatizovaného systému monitorování radiace v zakázané zóně kolem Černobylu ukazují, že gama záření se na několika pozorovacích bodech zvýšilo až dvacetkrát nad obvyklou úroveň. Podle ukrajinských úřadů se jedná o radioaktivitu, která byla po havárii elektrárny v roce 1986 uvězněna v půdě. Jakmile se půda poškodí, radioaktivita se rozvíří do okolí.

Během katastrofální havárie jaderné elektrárny Černobyl došlo 26. dubna 1986 ve čtvrtém bloku k dvojicí mohutných explozí, z nichž jedna utrhla více než 2000 tun vážící víko reaktoru. V důsledku následného nekontrolovatelného úniku radioaktivity bylo zamořeno více než 2600 kilometrů čtverečních radioaktivním spadem obsahujícím cesium 137. Oblast byla kompletně vystěhována a byla považována na 24 tisíc let za neobyvatelnou. Obrovské množství radioaktivity se dodnes nachází uloženo v půdě, i proto je v zakázané oblasti přísný zákaz jakékoliv manipulace s půdou.

Vojenská aktivita v oblasti

Těžké boje v okolí elektrárny ve čtvrtek vedly k obavám, že by zbloudilá munice mohla náhodně prorazit dvě ochranné vrstvy zničeného reaktoru a mohlo by dojít k úniku radioaktivity. Podle expertů je však současné zvýšení radioaktivity spojeno s vybuchující municí a také průjezdu těžké techniky, která rozryla radioaktivní půdu. Pokud skutečně nedošlo k poškození sarkofágu, měla by se radioaktivita začít postupně snižovat. Dále čtěte: (Masivní kybernetické útoky zaplavují Ukrajinu. Počítače nepracují kvůli zákeřnému viru).

Zdroj: Sciencealert, Livescience.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu